Într-un interviu acordat publicaţiei finlandeze ‘Helsingin Sanomat’, oficialul UE a explicat că blocul comunitar dispune de mijloacele necesare pentru a ţine sub control criza datoriilor, care până în prezent a forţat Grecia şi Irlanda să solicite pachete de asistenţă financiară în valoare de miliarde de dolari.
În noiembrie liderii UE au aprobat ajutorul financiar de 85 miliarde de euro pentru Irlanda şi de atunci investitorii sunt preocupaţi de problemele Portugaliei şi Spaniei, văzute ca următoarele verigi slabe în zona euro din cauza majorării datoriei lor publice şi a perspectivelor slabe de creştere economică.
‘În lumina acestor fapte, capacitatea Portugaliei şi Spaniei de a gestiona datoria publică şi de a stimula creşterea economiei este mult mai bună decât estimează în prezent pieţele’, susţine comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. Acesta a respins de asemenea orice scenariu privind destrămarea zonei euro sau posibilitatea ca unele state să renunţe la moneda euro.
Andrew Bosomworth, analist pentru Europa la Pacific Investment Management Co (Pimco), cel mai mare fond de investiţii financiare din lume, a afirmat luni că Grecia, Irlanda şi Portugalia ar trebui să părăsească zona euro pentru a-şi redresa economiile.
‘Fără propria lor monedă sau transferuri mari de fonduri, Grecia, Irlanda şi Portugalia nu vor fi capabile să cadă în picioare’, a explicat Andrew Bosomworth.
El a apreciat că având propria lor monedă, cele trei state ar putea avea o rată de schimb competitivă, pentru a-şi spori exporturile şi a obţine creşterea economică necesară pentru a-şi achita datoriile imense.
O dată cu revenirea creşterii şi recâştigarea încrederii investitorilor, Grecia, Irlanda şi Portugalia s-ar putea reintegra în zona euro, a afirmat analistul Pimco. El a adăugat că Belgia, Italia şi Spania ar trebui să fie capabile să-şi rezolve propriile probleme legate de nivelul datoriilor, rămânând în zona euro, cu ajutorul substanţial al partenerilor lor.