‘Troica a fost înfiinţată în 2010 la iniţiativa statelor membre din zona euro ca un element cheie al răspunsului nostru la criza cu care se confrunta Grecia’, a declarat Olli Rehn. ‘Niciuna dintre aceste situaţii nu este una uşoară’, a adăugat Rehn referindu-se la programele cu Grecia, Portugalia, Irlanda şi Cipru pe care troica le supervizează în prezent. ‘Însă aceasta face şi mai important avantajul pe care îl putem obţine de pe urma combinării expertizei celor trei instituţii’, a spus Rehn.

Zilele trecute, comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a cerut ca troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie dizolvată, adăugând că instituţiile europene s-ar putea descurca şi fără FMI.

Însă Rehn a subliniat că echipele celor trei instituţii lucrează bine împreună ‘deseori în cele mai dificile situaţii’ iar orice evaluare a modului în care operează va putea fi făcută doar în viitor.

‘Cu siguranţă că ar trebui să analizăm modalităţi pentru a îmbunătăţi guvernanţa în zona euro, inclusiv mecanismele de soluţionare a crizelor. Acesta ar fi momentul şi contextul adecvat pentru pentru a discuta dacă şi în ce formă va fi menţinut modelul troicii’, a apreciat Rehn.

Mulţi europeni cred că reduceri bugetare impuse de troica au accentuat cea mai lungă recesiune pe care o cunoaşte zona euro de la crearea monedei unice în 1999. Tensiunile dintre cele trei instituţii au izbucnit luna trecută după publicarea unui raport al FMI care reproşează Uniunii Europene că nu a gestionat în mod corect planul de salvare a Greciei în 2010.

SURSA: Agerpres