Olt: 11 milioane lei fonduri europene, absorbite prin strategia de dezvoltare a zonei pescăreşti

Întreprinzători privaţi şi administraţiile locale care au derulat proiecte prin Asociaţia Grupul Local Prietenii Pescarilor Olteni (AGLPPO) au absorbit în total 11 milioane lei, bani folosiţi pentru reabilitarea cămine culturale şi a unor spaţii pentru muzee, pentru crearea unor pieţe pentru comercializarea peştelui şi pentru cumpărarea unor ambarcaţiuni de agrement, conform unui raport al AGLPPO.

Fondurile europene nerambursabile au fost accesate prin Programul Operaţional pentru Pescuit. 

Florin Belu, asistent tehnic în cadrul AGLPPO, a precizat marţi că gradul de absorbţie al fondurilor nerambursabile disponibile pentru judeţul Olt a fost de aproape 60%, toţi beneficiarii publici reuşind să finalizeze proiectele pentru care au încheiat contracte de finanţare, în timp ce o parte a beneficiarilor din mediul privat au reziliat contractele şi au renunţat la proiecte din cauză că nu au avut fonduri pentru cofinanţări. 

Astfel, din cele 17 proiecte depuse de beneficiari privaţi, pentru care au fost semnate contracte de finanţate, au fost finalizate şase, 11 fiind reziliate sau neimplementate din cauza "lipsei capacităţii financiare". 

Din cele şase proiecte finalizate de întreprinzători privaţi, patru au vizat achiziţia unor ambarcaţiuni de agrement, unul a fost pentru dotarea cu echipamente pentru bucătărie la un restaurant situat pe malul Dunării, unde se prepară şi produse tradiţionale şi printr-un alt proiect a fost cumpărată o maşină pentru transportul peştelui proaspăt şi vitrine frigorifice. Nu au mai fost implementate proiectele pentru construirea unor pensiuni turistice şi restaurante în localităţile de la Dunăre şi au fost reziliate din lipsei banilor de cofinanţare şi mai multe proiecte pentru achiziţia de ambarcaţiuni de agrement. 

Administraţiile locale au reuşit să implementeze la toate cele 12 proiecte pentru care au semnat contracte de finanţare. 

Prin AGLPPO, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a zonei pescăreşti "Sudul judeţului Olt", Primăria Corabia a construit o microbursă de peşte, dată deja în folosinţă şi a reamenajat baza sportivă "San Siro" şi Parcul Central din localitate. 

Prin intermediul aceleiaşi asociaţii au fost reabilitate cinci cămine culturale în localităţile Gura Padinii, Gârcov, Ianca şi Osica de Sus, au fost amenajate spaţii pentru două muzee, în localităţile Grojdibodu şi Orlea, a fost amenajată o piaţă de peşte în comuna Orlea şi a fost modernizată o bază sportivă în aer liber în comuna Grojdibodu. 

Muzeul de la Grojdibodu nu a fost încă amenajat, deşi spaţiul în care ar urma să funcţioneze a fost construit, finisat şi compartimentat corespunzător şi exponatele au fost depozitate în interior. Primarul localităţii Grojdibodu, Doru Iovancea, a precizat că se caută încă o soluţie pentru angajarea unui muzeograf. Piesele ce urmează a fi expuse la muzeu provin din donaţii ale localnicilor, a adăugat Iovancea. Muzeul din Grojdibodu va funcţiona într-un spaţiu reamenajat pe fostele ruine ale unui biserici abandonate în prima jumătate a secolului trecut. 

Florin Belu a adăugat că AGLPPO a depus deja documentaţia în vederea elaborării unei noi strategii pentru actualul program prin care pot fi accesate fonduri nerambursabile în zone pescăreşti, respectiv prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Marine. 

AGERPRES