Conducerea combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) a anunţat ca este în tratative avansate cu Petrom pentru preluarea activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, pentru realizarea tranzacţiei fiind necesară aprobarea Consiliul de Supraveghere al Petrom.
„Referitor la ştirea publicată de agenţia Mediafax, cu titlul «Tranzacţia prin care Oltchim preia petrochimia de la Arpechim va fi anunţată în următoarele zile», conducerea societăţii precizează că este în tratative avansate cu Petrom pentru preluarea activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti. Contractul de preluare se va semna după aprobarea tranzacţiei în Consiliul de Supraveghere al Petrom”, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.
Data semnării se va anunţa, dacă va fi cazul, în timp util, în vederea informării prompte atât a acţionarilor societăţii, cât şi a presei, se precizează în sursa citată.
Potrivit oficialilor Ministerului Economiei citaţi, marţi, de Mediafax, tranzacţia prin care combinatul chimic Oltchim va prelua activităţile de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, deţinută de compania Petrom (SNP), va fi anunţată în următoarele zile.
Vineri este posibil să se bată palma
Presa a primit marţi o invitaţie pentru vineri la o conferinţă de presă organizată „cu ocazia anunţării celui mai mare eveniment de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România” din acest an. La conferinţă vor participa directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, şi directorul general adjunct, Alexandru Bucşă. Invitaţia nu oferă informaţii suplimentare.
Întrebat de Mediafax dacă în următoarele zile va fi semnat contractul prin care Oltchim preia Arpechim, ministrul Economiei Adriean Videanu a afirmat: „Din câte ştiu, da”.
Directorul general al Oltchim şi reprezentanţii Petrom nu au dorit să comenteze.
Se dă ajutor de stat, e nevoie de acceptul UE
Pentru derularea acestei achiziţii Guvernul a aprobat în vara acestui an acordarea unei garaţii de stat pentru Oltchim în valoare de 49,6 milioane de euro. Discuţiile pentru preluarea Arpechim au început în 2007.
Garanţia ar urma să fie emisă de EximBank, pentru a acoperi 80% dintr-un credit comercial de 62 milioane de euro prin care Oltchim va achiziţiona de la Petrom activităţile de petrochimie ale rafinăriei Arpechim Piteşti, furnizorul de materii prime al combinatului.
Comisia Europeană a iniţiat în luna noiembrie o investigaţie aprofundată privind garanţia de stat, întrucât are îndoieli că măsura este justificată şi vrea să verifice dacă Oltchim se afla în dificultate înainte de începerea crizei economice.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,79% din capital.
Oltchim, pierderi în creştere
Pierderile Oltchim au crescut în primele nouă luni, comparativ cu intervalul similar din 2008, de peste şase ori, la 172,5 milioane lei (40,8 milioane euro), iar cifra de afaceri a scăzut de două ori, la 792,1 milioane lei (187,3 milioane euro).
SURSA:Mediafax