După o tentativă eşuată de privatizare în anul 2012, Oltchim a rămas în proprietatea statului. Un an mai târziu intră în insolvenţă, având întârzieri de cel puţin trei luni la plata salariilor. În decembrie 2014, la ultima tentativă de vânzare, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariaţi.
După intrarea în insolvenţă, administratorul special şi cel judiciar au găsit o soluţie prin care să scoată la vânzare pe bucăţi compania. Cei care care vor cumpăra activele Oltchim nu vor prelua nici datoriile, nici obligațiile față de angajați și nici contractele de furnizare din prezent, se stipulează într-un document trimis la începutul anului de consultantul pentru privatizare.
„Aşteptăm depunerea ofertelor angajante pe 26 iunie. Am comunicat celor interesaţi draftul de contract care va sta la baza cumpărării activelor. Am convingerea că vor fi oferte angajante serioase. În iarnă s-au depus zece oferte neangajante“, a declarat, pentru Capital Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim.
Potrivit acestuia, dacă ofertele sunt serioase şi creditorii le vor aproba, atunci, în două- trei luni se va semna tranzacţia şi în alte şase luni va avea loc transferul de proprietate.
„Profitul net al companiei, în primele cinci luni ale anului, este de 2,6 milioane de lei. Estimăm că va ajunge la 3 milioane de lei în primul semestru din aces an. Profitul a început să devină real şi să se consolideze din momentul în care s-au reziliat contractele cu firmele căpuşă, principiile noi impuse de administratorul special şi cel judiciar fiind de echitate şi preţuri corecte în relaţia cu partenerii. Prierderile cauzate de contractele cu firmele căpuşă erau de câteva sute de milioane de lei anual“, a spus Stănescu.
În acest moment, trei secţii de producţie din cinci sunt funcţionale. Cumpărătorul va deveni proprietarul celui mai mare combinat de produse chimice pentru industria auto sau mobilă.
Dacă se va concretiza vânzarea de active, ar fi prima privatizare a statului de succes, de la vânzarea de acţiuni ale BCR, din anul 2006.
Cine vrea să cumpere
În luna ianuarie, doar patru oferte neangajante depuse acopereau pachetele operaționale, care includ activități de fabricare de produse chimice. Cee mai solide, potrivit unor surse, sunt cele ale Chimcomplex și PCC.
Pentru achiziţionarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea și-au arătat interesul și alte companii, precum cele chineze, Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co., compania rusească Oil and Gas, „Petchem“ (divizia petrochimică a companiei MOL) dar şi un fond de investiţii, White Tiger.
PCC, o companie nemţească, este cel mai important acționar minoritar al Oltchim, deținând 32,34% din acțiunile combinatului, fiind implicat în activitatea combinatului din 2007.
Chimcomplex Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus oferta neangajantă pentru preluarea activelor Oltchim, la data de 21 ianuarie 2017. Grupul, deţinut de omul de afaceri clujean Ştefan Vuza, include mai multe societăți, printre care și Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.
Acţionarii Chimcomplex au aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV şi împrumuturi de 95 de milioane de euro pentru completarea fondurilor necesare. Finanţarea achiziţiei ar urma să se facă din fonduri proprii, din majorarea capitalului social al Chimcomplex și din credite de la instituții bancare și nebancare.
Grupul PCC încearcă să cumpere această companie de câţiva ani, fără succes însă.
DECLARAȚIE
„Aşteptăm depunerea ofertelor angajante pe 26 iunie. Am comunicat celor interesaţi draftul de contract care va sta la baza cumpărării activelor. Am convingerea că vor fi oferte angajante serioase. În iarnă s-au depus zece oferte neangajante”, a spus Bogdan Stănescu, administrator special Oltchim.