De 23 august, Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, ar putea primi un cadou pe care nu si-l doreste: 53,26% din actiunile Oltchim, tot atat cat, la 25 aprilie, crezuse ca a vandut companiei canadiene Exall Resources. Termenul de 90 de zile pe care canadienii l-au avut la dispozitie pentru a respecta obligatiile financiare ale contractului de privatizare a expirat la 24 iulie, fara ca Exall sa plateasca cele 9,295 milioane USD pentru actiuni si fara a fi alimentat, cu 25 milioane USD, contul
De 23 august, Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, ar putea primi un cadou pe care nu si-l doreste: 53,26% din actiunile Oltchim, tot atat cat, la 25 aprilie, crezuse ca a vandut companiei canadiene Exall Resources.
Termenul de 90 de zile pe care canadienii l-au avut la dispozitie pentru a respecta obligatiile financiare ale contractului de privatizare a expirat la 24 iulie, fara ca Exall sa plateasca cele 9,295 milioane USD pentru actiuni si fara a fi alimentat, cu 25 milioane USD, contul escrow (un fel de dovada a capacitatii Exall de a indeplini programul de investitii asumat).
Din ziua de 25 iulie au inceput sa curga penalizarile pentru intarzierea achitarii actiunilor: 0,15% pe zi, adica 13.942,5 USD.
9,295 milioane USD nu pare chiar atat de mult pentru o companie care a castigat competitia pentru privatizarea unui combinat de talia Oltchim. Pentru Exall insa, suma este comparabila cu cifra de afaceri pe care o realizeaza intr-o jumatate de an. Conform planurilor canadienilor, achizitia Oltchim urma sa fie finantata din fondurile obtinute printr-o oferta publica de actiuni emise de Oltchim Aquisition Company, o societate infiintata de Exall cu acest scop. La aceasta oferta publica erau asteptate sa participe o companie canadiana (SNC Lavalin), una britanica (PVC Group) si mai multe fonduri de investitii, potrivit unor intelegeri de principiu intre acestea si Exall. Acesti investitori nu s-au grabit sa finanteze planul comapniei canadiene.
Intr-o scrisoare trimisa ministrului Musetescu la 24 iulie, Stephen G. Roman, presedintele Exall, anunta ca, „din motive independente de vointa conducerii acestei companii, termenul limita pentru achitarea contravalorii pachetului majoritar de actiuni nu va putea fi respectat”. Intr-adevar, nu de Exall depinde obtinerea banilor, ci de investitorii care ar trebui sa cumpere actiunile Oltchim Aquisition Company.
Stephen G. Roman crede ca va reusi sa incheie la timp afacerea cu APAPS. Intr-o declaratie acordata revistei Capital, Roman afirma ca intr-o tranzactie atat de complexa precum aceasta, este firesc ca investitorii sa foloseasca tot timpul pe care il au la dispozitie, evitand sa-si imobilizeze banii si preferand transferarea banilor in ultimul minut.
Ultimul minut s-a scurs insa la miezul noptii de 24 spre 25 iulie. De atunci, Roman si partenerii sai pierd, in fiecare zi, aproape 14.000 USD. Pentru presedintele Exall, esecul ar fi insa mult mai costisitor: 705.000 USD, garantia de participare la licitatia pentru Oltchim, suma care ar ramane in contul APAPS daca, pana la 23 august, canadienii nu vor obtine banii.