"Când aderăm la euro am aflat, este o decizie politică. Din momentul în care decizia a fost luată, însă, dimensiunea politică dispare. Pentru că, dacă stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentanţilor, îndeplinirea condiţiilor privind competitivitatea, convergenţa reală a economiei româneşti, capacitatea noastră de a trăi acolo, de a produce şi de a consuma acolo, fără a diverge de modelul pozitiv european presupune să ne creştem competitivitatea. Aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care să presupună, pornind de la ţinta aderării, o serie întreagă de ţinte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme", a explicat Bogdan Olteanu, citat de Agerpres.

Viceguvernatorul BNR a detaliat provocările în demersul de aderare la zona euro. El a spus că reformele structurale, în special cea legată de instituţiile la care statul este acţionar, necesită încă atenţie din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legată de reforma imigraţiei, în contextul în care România are o societate care îmbătrâneşte.

În privinţa finanţării economiei, oficialul BNR a amintit faptul că firmele din România sunt subcapitalizate, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru finanţarea bancară dar o oportunitate majoră pentru celelalte mecanisme de finanţare.