IBM dezvoltă un sistem de calcul capabil să rivalizeze cu omul în cadrul celui mai popular concurs american de cultură generală, „Jeopardy!”. După ce, în 1997, Deep Blue l-a învins pe campionul mondial de şah Garry Kasparov într-o faimoasă confruntare dintre om şi maşină, robotul Watson va încerca să-şi demonstreze capacitatea de a furniza răspunsuri precise la întrebari complexe, cu viteze-record. IBM a prezentat detalii referitoare la un sistem avansat de calcul
IBM dezvoltă un sistem de calcul capabil să rivalizeze cu omul în cadrul celui mai popular concurs american de cultură generală, „Jeopardy!”. După ce, în 1997, Deep Blue l-a învins pe campionul mondial de şah Garry Kasparov într-o faimoasă confruntare dintre om şi maşină, robotul Watson va încerca să-şi demonstreze capacitatea de a furniza răspunsuri precise la întrebari complexe, cu viteze-record.
IBM a prezentat detalii referitoare la un sistem avansat de calcul care va fi capabil să concureze cu oamenii la „Jeopardy!”, cel mai popular concurs american de cultură generală.
Cercetătorii sunt de parere că sistemul de calcul cu numele de cod „Watson” va fi capabil să înţeleagă întrebările şi răspunsurile complexe cu o precizie şi o viteză suficiente pentru a concura la „Jeopardy!”.
La rândul lor, oficialii „Jeopardy!” şi-au făcut publice planurile de a realiza o competiţie om versus maşină în cadrul renumitului show de televiziune.
Nu va concura conectat la Internet
Produs de către Sony Pictures Television şi transmis de CBS Television Distribution, „Jeopardy!” este un concurs care necesită cultură generală şi viteză mare de reacţie, acoperind o gamă largă de subiecte cum ar fi istoria, literatura, ştiintele politice, filmul, muzica şi ştiinta.
Concursul reprezintă o mare provocare pentru un sistem de calcul datorită varietăţii domeniilor, a vitezei cu care concurenţii trebuie să furnizeze răspunsurile corecte şi mai ales datorită faptului că indiciile date concurenţilor implică analiza sensurilor subtile, a ironiei şi a altor aspecte complexe la care fiinţele umane excelează, în timp ce calculatoarele, prin tradiţie, nu o fac.
Watson va dispune de multiple abilităţi analitice care prelucrează informaţiile pe bază de analogii şi, asemenea concurenţilor umani, nu va fi conectat la Internet şi nici nu va beneficia de ajutor din exterior.
Talentatul robot Watson
Sistemul Watson va fi conceput să utilizeze in mod abil semantica – sensurile din spatele cuvintelor – lucru care îi va permite să răspundă întrebărilor care necesită identificarea conţinutului relevant sau irelevant, interpretarea expresiilor ambigue şi a jocurilor de cuvinte, descompunerea întrebărilor în sub-întrebări şi sinteza logică a răspunsurilor finale.
Proiectul Watson are scopul de a explora viitorul inteligenţei de business, a calculelor analitice şi a managementului informaţiei.