'Estimăm că ceea ce s-a întâmplat cu ţara noastră  este şi rezultatul politicii americane  şi avem nevoie să fim protejaţi împotriva acţiunilor agresive ale SUA', a declarat Al-Bashir la reşedinţa preşedintelui rus la Soci, staţiune balneară rusă pe malul Mării Negre. 

El a precizat că Sudanul ar dori o întărire a cooperării militare cu Moscova, în vederea 'reechipării forţelor sale armate'. 'Armele de care dispunem sunt de fabricaţie rusă', a subliniat el. 

Această primă vizită în Rusia a lui Omar al-Bashir, pe numele căruia sunt emise mandate de arestare internaţionale, intervine la scurt timp după ce Administraţia lui Donald Trump a ridicat embargoul american. 

SUA au decis în octombrie să ridice unele sancţiuni impuse Sudanului din 1997. În schimb, ele au menţinut această ţară pe lista lor de state ce susţin 'terorismul'. 

'Suntem împotriva ingerinţei americane în problemele interne ale altor ţări', cum sunt Iranul şi Siria, a declarat Omar al-Bashir, mulţumindu-i Rusiei pentru 'poziţia pe care o ia în afacerile internaţionale', mai ales pentru 'poziţia sa în favoarea apărării Sudanului'. 

'Dacă Rusia nu ar fi intervenit în situaţia din Siria, această ţară ar fi fost pierdută', a mai spus preşedintele sudanez. 

'Suntem convinşi că prima voastră vizită în Rusia va fi foarte utilă şi va contribui la întărirea relaţiilor bilaterale', a declarat la rândul său Putin. 

Preşedintele sudanez este vizat de două mandate de arestare internaţionale, emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) în 2009 şi 2010 pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Darfur, provincie din vestul Sudanului, scenă din 2003 a unui război civil care s-a soldat cu 330.000 de morţi, potrivit ONU. 

Cu toate acestea, Omar al-Bashir a continuă să călătorească în unele ţări fără să-şi facă griji.

AGERPRES