Omega-3 pentru sănătatea inimii?

Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice au fost contradictorii, iar unele studii recente sugerează că acestea ar putea provoca anumite efecte nocive. Acest lucru a determinat oamenii de știință să concluzioneze că utilitatea suplimentului în prevenirea bolilor de inimă este, în cel mai bun caz, nuanțată.

Studiul Vitamin D and Omega-3 numit VITAL, cel mai mare studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, care investighează efectele cardiovasculare ale omega-3 marine în prevenirea primară, a înrolat aproape 26.000 de adulți americani cu vârsta de 50 de ani și peste, fără antecedente de boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancer.

Rezultatele primare, publicate în New England Journal of Medicine în 2018, au arătat că administrarea zilnică a 1 gram de suplimente omega-3 nu a redus semnificativ riscul general de evenimente majore de boli cardiovasculare (CVD).

Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au analizat datele în continuare și au analizat persoanele care au consumat cantități mai mari de pește față de cantități mai mici de pește înainte de a lua suplimente, au constatat că omega-3 mai mari au fost legate de o reducere semnificativă (din punct de vedere statistic – 19%) a evenimentelor majore de CVD.

Sursă: Dreamstime

Ce au demonstrat studiile

Când s-au concentrat pe atacurile de cord, au constatat o reducere semnificativă (din punct de vedere statistic – 28%) pentru adulții care au luat omega-3 față de placebo în populația totală a studiului și o reducere de 40% la cei cu un consum scăzut de pește la momentul inițial. Ei au arătat că trei grupuri păreau să obțină cel mai mare beneficiu de la omega-3 în reducerea riscului de atac de cord: persoanele cu un aport scăzut consum de pește, cele cu doi sau mai mulți factori de risc pentru boli de inimă și afro-americanii. Cercetătorii suspectează că variantele genetice legate de sinteza și metabolismul grăsimilor omega-3 ar putea juca un rol în beneficiile pentru acest din urmă grup, dar sunt necesare studii suplimentare.

Un alt studiu clinic notabil a explorat utilizarea icosapent-etilului, o formă cu doză mare, eliberată pe bază de rețetă, a unui acid gras omega-3 cunoscut sub numele de acid eicosapentaenoic (EPA). Studiul REDUCE-IT a constatat că utilizarea zilnică a medicamentului pe parcursul perioadei de studiu de cinci ani a redus semnificativ riscul de evenimente CVD majore, inclusiv atacul de cord și accidentul vascular cerebral, cu 25% în această populație cu risc ridicat, notează medicalxpress