Încălzirea globală poate crește amenințarea unor boli infecțioase, pentru că virusurile devin mai greu de ucis, avertizează cercetători citați de The Independent. Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni sugerează că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase mai mult timp și sunt mai rezistente la dezinfectanți precum clorul, scrie digi24.ro.
Calitatea apei devine mai slabă
„Calitatea apei ar putea fi mai slabă în regiunile calde, iar riscurile pentru sănătate pe care le prezintă virusurile vor fi mai mari”, a spus Tamar Kohn, profesor de chimie a mediului la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.
Lumina soarelui, temperaturile ridicate și alți microbi pot dezactiva virusurile aflate în apele de suprafață, reducându-le capacitatea de a răspândi boala. Cu toate acestea, oamenii de știință se așteaptă ca modul în care virusurile reacționează la mediu să evolueze, ca răspuns la schimbările climatice.
Studiu șocant
Studiul elvețian a examinat modul în care enterovirusurile, o familie de virusuri care pot provoca diverse infecții, inclusiv răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de mediu. Enterovirusurile sunt de obicei transmise prin fecale și își găsesc drumul în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate și salubritate deficitară.
Echipa a creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman prin incubarea probelor în recipiente cu apă dintr-un lac, 10 grade C și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui. Apoi au expus probele la căldură și dezinfectant.
Studiul, publicat în revista Environmental Science and Technology a Societății Americane de Știință, arată că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece. Când au fost mutate în apă rece, virusurile adaptate la cald au rămas active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor.
Descoperirile sugerează că virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”, a spus prof. Kohn. El a avertizat însă că studiul de laborator nu a fost încă validat în natură.