Pandemia de coronavirus s-a răspândit într-un mod alert în pe tot globul, iar marile puteri ale lumii nu au fost și nu par deloc pregătite în fața unei astfel de crize. Editorialistul Mehmet Barlas a relatat o opinie cu privire la situația reală în care ne aflăm.
Pandemia de coronavirus a scos la iveală o realitate globală foarte dramatică. Omenirea nu era deloc pregătită pentru astfel de crize. În ciuda războaielor mondiale prin care a trecut, omenirea a continuat să vadă lumea în roz… Încă nu se ştie cu ce vor fi înlocuite instituţiile care funcţionează acum. Până şi Uniunea Europeană, care crede că a schimbat soarta continentului, s-a dovedit a fi incapabilă.
Sistemul prezidenţial
Ori pentru că suntem norocoşi, ori datorită ştiintei noastre politice, nu ştiu. Dacă ne confruntam cu această pandemie de coronavirus în vechiul sistem, de exemplu în modelul parlamentar, ce am fi făcut oare? Vă amintiţi cât eram de neputincioşi eram în faţa unui dezastru de proporţii, cutremurul din 1999? Sistemul prezidenţial, în centrul căruia se află preşedintele Erdoğan, un sistem care cuprinde responsabilităţi în toate domeniile, a împiedicat transformarea într-un dezastru a pandemiei de coronavirus. În orice caz, cred că toţi aţi simţit această realitate la bilanţul primului an de sistem prezidenţial, bilanţ prezentat de preşedintele Erdoğan.
Lumea este în criză
Dar lumea nu este compusă numai din Turcia. În primul rând SUA, apoi ţări din Asia, Africa se confruntă cu crize economice. Fondurile pe care ţările le păstrau pentru situaţii de criză sunt pe terminate. Pentru unele ţări africane foametea este cea mai actuală problemă. Iar Statele Unite au ajuns în pragul unui război civil. Până şi faptul că Italia, locul unde a apărut renaşterea, s-a predat coronavirusului, este o situaţie care merită menţionată.
Echilibrul nuclear
Se pare că un lucru pentru care ar trebui să mulţumim este echilibrul terorii nucleare. Dacă nu exista acest echilibru al terorii nucleare, cine ştie câte noi războaie mondiale mai trăiam? Dacă treceţi în revistă războaiele din istoria lumii până în 1945, veţi înţelege ce am vrut să spun. Dacă omenirea va pune capăt şi războaielor pentru putere şi va înceta sprijinul pe care-l acordă terorismului, va fi foarte bine.
Noi suntem puternici
În concluzie, noi, Republica Turcia, intrăm în noua ordine mondială mai puternici, mai hotărâţi şi într-o situaţie mai stabilă decât în trecut. Dar situaţia unei ţări nu determină direcţia lumii. Doresc ca instabilităţile şi crizele din perioda următoare să se rezolve fără a ne afecta prea mult pe noi.