Imaginile de la NASA au fost realizate din satelit şi arată insula Eagle, care se află în partea de nord-est. Aceasta este lipsită de o mare parte din zăpadă la sfârşitul perioadei de nouă zile. În imagini se pot observa și găuri mari realizate în interiorul calotei glaciare.

Potrivit NASA Earth Observatory, citat de CNN, peste 10 centrimetri de zăpadă s-au topit pe insula respectivă, adică 20% din totalul acumulat într-un sezon în această locaţie. „Nu am văzut zăpadă care să se topească atât de repede în Antarctica. Poţi vedea astfel de evenimente meteorologice în Alasaka sau în Greenland, dar nu în Antarctica”, a transmis Mauri Pelto, un geolog de la Colegiul Nichols din Massachusetts.

Unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă

Fiind unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă, astfel de evenimente sunt rare în Antarctica. Trebuie menționat că un astfel de val de căldură nu a avut precedent până în secolul 21, însă este aşteptat ca acest eveniment să se repete, din cauza temperaturilor care cresc la nivel global. În această lună, perioada de căldură s-a datorat unei presiuni atmosferice puternice localizată în Cape Horn (arhipelagul chilian), care a permis temperaturilor să crească şi să călătorească spre Antarctica. De obicei, continentul era de obicei protejat de vânturi puternice care traversează emisfera sudică. De această dată, forţa vânturilor a fost mult prea mică pentru a opri valul de căldură, potrivit NASA.

Efectele încălzirii globale

Încălzirea globală conduce la o topire în masă ”ireversibilă” a gheţii din Antarctica, iar ”decarbonizarea” atmosferei reprezintă singura soluţie pentru încetinirea acestui proces, a declarat miercuri pentru Reuters o specialistă în climatologie din Australia, potrivit agerpres.ro

Activitatea antropică recentă a intensificat încălzirea globală, care ar putea duce la o topire în masă în Antarctica, a spus Zoe Thomas, cercetătoare la Universitatea din New South Wales, care a făcut parte dintr-o echipă internaţională de oameni de ştiinţă ce a publicat recent un studiu despre topirea gheţii în Antarctica.

Studiul a demonstrat că lumea ar putea pierde cea mai mare parte a calotei glaciare din vestul Antarcticii, care se sprijină pe fundul mării şi este mărginită de gheaţă plutitoare, în condiţiile unui mediu din ce în ce mai călduros.

Calota glaciară din vestul Antarcticii

”În ceea ce priveşte calota glaciară din vestul Antarcticii, odată ce este atins un anumit prag, acest început de topire va continua în ciuda eforturilor noastre de a-l stopa”, a declarat Zoe Thomas pentru Reuters.

Echipa de cercetători speră să continue cercetările pentru a stabili viteza cu care gheaţa răspunde la temperaturile în creştere, ceea ce ar ajuta la realizarea unei estimări mai concrete a evoluţiei viitoare.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Antarctica, de la 18,3 grade Celsius, a fost consemnată la o bază de cercetare din regiune la data de 6 februarie. Dacă temperaturile ridicate se vor menţine, acestea ar putea provoca o creştere extremă a nivelului mărilor, la nivel mondial.

”Acest lucru va conduce treptat la strămutarea oamenilor”, a adăugat Thomas. ”Ştim că acest lucru se petrece deja în comunităţile de pe insulele mici şi va continua să se întâmple treptat pe măsură ce din ce în ce mai multe locuinţe sunt inundate în timpul mareei înalte, apoi la maree normală şi apoi chiar şi la maree joasă”, a precizat ea.

Singurul lucru care ar încetini topirea gheţii

Thomas a subliniat că singurul lucru care ar încetini topirea gheţii ar fi demersul de ”decarbonizare” al tuturor economiilor mondiale. ”Abia după ce ne luăm angajamentul pentru acest viitor decarbonizat putem începe să ne gândim la potenţialele opţiuni pentru a încerca să eliminăm carbonul din atmosferă”, a spus specialista.

Multe economii avansate s-au angajat să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Australia, care a fost afectată recent de unul dintre cele mai grave sezoane de incendii de vegetaţie din istoria sa, este în mare parte considerată restantă în acest domeniu. Conform unei prognoze publicate luna trecută de serviciul britanic de meteorologie, Met Office, incendiile au contribuit la una dintre cele mai mari creşteri anuale a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosfera terestră de la începerea înregistrării acestor date, cu peste 60 de ani în urmă.