Omenirea este la o greșeală distanță de un conflict nuclear! Avertismentul venit direct de la ONU

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaiîntâlnit de la apogeul Războiului Rece” și că se află „la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie. Și nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflicte nucleare”, a declarat Antonio Guterres la începutul unei conferințe a țărilor membre ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Acesta a mai precizat că omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară. De asemenea, el a făcut apel la națiuni să „pună omenirea pe o nouă cale spre o lume fără arme nucleare”.

Comentariile lui Antonio Guterres au fost făcute la deschiderea celei de-a zecea conferințe de revizuire a TNP, un tratat internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare.

Reuniunea, care are loc la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori începând din 2020 din cauza pandemiei Covid-19. Ea se va desfășura până la 26 august.

O șansă de a consolida tratatul

Antonio Guterres a declarat că această conferință este „o șansă de a consolida” tratatul și de a-l „adapta la lumea îngrijorătoare din jurul nostru”, menționând războiul Rusiei din Ucraina și tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a implorat secretarul general, adăugând că va vizita Hiroshima cu ocazia aniversării bombardamentului atomic de la 6 august 1945 asupra orașului japonez de către Statele Unite.

Arsenalele din întreaga lume dețin aproape 13 mii de arme nucleare

Șeful ONU a mai adăugat că „aproape 13.000 de arme nucleare sunt deținute în prezent în arsenalele din întreaga lume. Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar gardurile de protecție pentru a preveni escaladarea sunt tot mai slabe”.

În ianuarie, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța – se angajaseră să împiedice răspândirea în continuare a armelor nucleare.

La ultima conferință de revizuire din 2015, părțile nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond, scrie ND TV, citând France Presse.