Omenirea, în pericol?! Avertismentul şefului ONU. Pământul va fi lovit de fenomene extrem
Ko Barrett, vicepreşedinte Grup pentru evoluţia climei IPCC, a citat un raport care arată că, în mai puțin de două decenii, temperatura globală medie va depăși pragul de 1, grade Celsius. Același raport arată că până la finalul acestui secol nivelul mării ar putea crește cu 2 metri. În ceea ce privește țara noastră, numărul alunecărilor de teren va crește în următorii 10 ani.
”Raportul ne arată că în următorii 20 de ani, temperatura globală medie va ajunge sau va depăşi 1,5 grade Celsius peste nivelul celei din perioada pre-industrială. Ştim de decenii de încălzirea globală, dar acest raport ne spune că aceste schimbări recente climatice se răspândesc peste tot, mai rapid şi instensificat, într-un ritm fără precedent în mii de ani. Influenţa omului produce fenomen climatice extreme, inclusiv valuri de căldură, ploi torenţiale şi secete, tot mai des şi tot mai severe”, a declarat Ko Barrett.
Impactul asupra climei
Raportul, numit de secretarul general al ONU, António Guterres, ”un cod roșu pentru umanitate”, mai arată că impactul asupra climei este sever în fiecare regiune a planetei și că se va agrava pe măsură ce temperatura pe glob crește și cu o fracțiune de grad.
Secretarul general al ONU mai spune că ”încălzirea globală afectează fiecare regiune de pe Pământ, multe dintre schimbări devenind ireversibile”.
Raportul prezentat are aproximativ 3.500 de pagini la care au contribuit peste 200 de oameni de știință, printre care și doi români.
Ce fenomene ne așteaptă
Raportul IPCC spune că omenirea ar trebui să se aștepte la valuri de căldură extremă (percum cel din Pacificul de Nord-Vest și Canada de la începutul verii), secete (frecvența și severitatea acestora va crește exponențial, precum cea actuală din vestul SUA), inundații (o intensificare a ciclului apei, precum inundațiile din Europa de Vest și China), uragane (din ce în ce mai puternice, producând mai multe ploi pe măsură ce temperaturile globale cresc), creșterea nivelului mării (ritmul creșterii este unul alert) și schimbări bruște de vreme (salturi de la o extremă la alta).
Principalul vinovat
Raportul arată că principalul vinovat pentru încălzirea globală sunt oamenii, subliniind că încălzirea se produce mai rapid decât se credea inițial. Cele mai recente studii arată că în următoarele două decenii vom atinge sau să depăși 1,5 grade.
Oamenii de știință spun că singura modalitate pentru a putea opri încălzirea globală este să se pună capăt emisiilor de gaze cu efect de seră.
Încălzirea care a avut loc deja a declanșat modificări care vor persista chiar dacă emisiile se opresc și temperaturile se stabilizează. Straturile de gheață vor continua să se topească timp de sute până la mii de ani, potrivit raportului, ceea ce va face ca nivelul mării să continue să crească cu mult după anul 2100 și să rămână mai înalt timp de milenii Se așteaptă ca nivelul mării să crească cu între 2 și 3 metri până în 2300, chiar dacă creșterea temperaturii globale este menținută sub 2 grade, dar ar putea ajunge la 5 până la 7 metri sau mai mare dacă încălzirea continuă neîntreruptă.
Sursă foto: Dreamstime