Analiştii sunt îngrijoraţi de creşterea bruscă a preţurilor la porumb, grâu şi soia. ‘Este necesar să se acţioneze fără întârziere, pentru a nu le permite acestor salturi de preţ să se transforme într-o catastrofă şi să aducă, în lunile viitoare, prejudicii pentru zeci de milioane de oameni’, se spune în comunicatul agenţiilor ONU. Tocmai creşterea bruscă a preţurilor mondiale la produse alimentare a provocat, în perioada 2007-2008, ‘revolte ale foamei’ în multe ţări în curs de dezvoltare şi a constituit unul dintre catalizatorii ‘primăverii arabe’, aminteşte ONU.
În total, în ultimii cinci ani de zile au avut loc trei mari salturi ale preţurilor mondiale la alimente şi de fiecare dată unul dintre factorii care au provocat acest lucru l-au constituit condiţiile climatologice. Începând din 2007, secetele au diminuat aproape anual producţia mondială de grâu. O influenţă nefastă o exercită şi utilizarea exagerată a combustibilului alimentar în scopuri nealimentare – în special prelucrarea culturilor de porumb sub formă de combustibil bio în SUA – precum şi speculaţiile financiare pe piaţa bursieră.
În ceea ce priveşte intervenţiile posibile la nivel de stat, experţii internaţionali sunt de părere că stocarea panicardă şi stabilirea de restricţii la exportul de cereale într-o serie de ţări în anii precedenţi au contribuit de asemenea la alimentarea tensiunilor pe piaţa alimentară mondială.
De altfel, actuala situaţie este deocamdată departe de o situaţie de criză, încearcă să tempereze panica Programul Alimentar Mondial /PAM/ din cadrul ONU. Rezervele mondiale de orez şi de grâu depăşesc în prezent nivelurile din 2008, iar preţul la orez este în Asia destul de stabil. În afară de aceasta, deocamdată nu există temerea că ţările cele mai mari producătoare de produse agricole vor face apel la restricţii de export, în timp ce statele importatoare, amintindu-şi de experienţele amare din trecut, sunt astăzi mai bine pregătite să facă faţă unei situaţii de criză alimentară.
Sursa: Agerpres