Omenirea riscă să se confrunte cu o foamete mondială. Exporturile de cereale trebuie deblocate
Aprovizionarea cu alimente la nivel mondial va avea nevoie de ani pentru a se stabiliza, chiar dacă războiul s-ar termina mâine, spun experții.
Evaluarea pesimistă a oficialilor occidentali a venit în momentul în care Liz Truss a acuzat Rusia că folosește foametea pe post de armă prin blocarea exporturilor de cereale.
Șefa diplomației britanice a avertizat, într-o conferință de presă la Ankara cu omologul său Mevlut Cavusoglu, că problema este ‘urgentă’ și trebuie rezolvată în următoarea lună pentru a preveni ‘consecințe devastatoare’.
Ucraina este recunoscută ca fiind „coșul de pâine” al globului, producând cantități mari de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui.
Cu toate acestea, invazia lui Vladimir Putin și restricțiile privind accesul la porturile din Marea Neagră, în special la Odesa, au redus efectiv o mare parte din acest comerț.
Impactul deja se resimte
Impactul a fost deja vizibil în creșterea costurilor, alimentele și energia fiind cei mai importanți doi factori în cele mai recente date privind inflația din Marea Britanie, publicate în cursul zilei de miercuri.
Înalți oficiali occidentali au subliniat problemele generate de expedierea de către Ucraina a unui milion de tone de cereale în fiecare lună, în loc de cele cinci milioane obișnuite.
Deși exporturile feroviare și rutiere ar putea fi mărite, acestea nu ar putea acoperi golul lăsat de rutele maritime.
Problemele nu s-ar rezolva imediat ce conflictul s-ar încheia
Chiar dacă conflictele s-ar încheia imediat, experții au prezis un decalaj, deoarece recolta a fost grav întreruptă, infrastructura a fost devastată, iar rutele de transport maritim au fost minate.
„Chiar dacă mâine s-ar termina războiul, încă ne confruntăm cu o criză de doi ani la nivel global”, a declarat un oficial.
Truss a declarat că legătura de lungă durată a Regatului Unit cu Turcia este „mai importantă ca niciodată” într-un moment în care „securitatea, suveranitatea și autodeterminarea sunt amenințate”.
Ea a declarat că țările lucrează „în strânsă colaborare”, și anume pentru a scoate „grâul din Ucraina”.
Vladimir Putin încearcă să țină lumea la răscumpărare
Potrivit ministrului de Externe, Putin încearcă să „țină lumea la răscumpărare”.
„El folosește securitatea alimentară ca pe un instrument de război nemilos. El a blocat porturile ucrainene și împiedică exportul a 20 de milioane de tone de cereale în întreaga lume, ținând lumea la răscumpărare”, a spus ea. „Mă aflu în Turcia pentru a discuta planul de scoatere a cerealelor, susținut de Națiunile Unite. Este clar că navele comerciale trebuie să aibă un pasaj sigur pentru a putea părăsi porturile ucrainene și că porturile ucrainene ar trebui să fie protejate de atacurile rusești.
Susținem discuțiile ONU, dar nu putem permite Rusiei să întârzie și să tergiverseze. Este urgent să se ia măsuri în următoarea lună, înainte de noua recoltă. Și suntem hotărâți să lucrăm cu aliații noștri pentru a realiza acest lucru”.
Putem avea parte de consecințe devastatoare
Ea a avertizat că, în caz contrar, lumea ar putea avea „consecințe devastatoare”. Ea a adăugat că Marea Britanie își oferă propria „expertiză” cu privire la modalitățile de a ocoli blocada rusă.
Truss a declarat că vizita în Turcia, în calitate de ministru de externe, a fost o „prioritate” pentru ea, deoarece speră să „aprofundeze” legătura dintre cele două țări.
Șefa diplomației britanice a declarat că cei doi vor începe să discute un „acord comercial îmbunătățit care să meargă mai departe în domenii precum serviciile, dar și în domenii precum agricultura, care nu fac parte din acordurile actuale”.
„Trebuie să ne creștem capacitatea industrială și acesta este un domeniu pe care ne concentrăm și noi”, a declarat Liz Truss.