Omenirea poate depăși pragul-cheie de încălzire globală de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) în următorii cinci ani, arată o nouă perspectivă privind tendințele climatice.
Este ultimul semn că ne îndreptăm spre viitorul sumbru asupra căruia oamenii de știință trag semnale de alarmă de ani de zile.
Viitor sumbru pentru omenire
Raportul publicat de Organizația Meteorologică Mondială și de Met Office din Marea Britanie subliniază că șansa de a atinge 1,5 grade Celsius de încălzire până în 2025 s-a „dublat”, comparativ cu previziunile de anul trecut.
Există, de asemenea, o probabilitate de 90% ca cel puțin un an de acum până în 2025 să fie cea mai mare temperatură înregistrată.
Pragul de 1,5 grade Celsius este obiectivul cel mai ambițios stabilit de Acordul de la Paris. Cercetătorii din domeniul climei au arătat că depășirea acestei ținte va provoca o catastrofă climatică, declanșând moartea unor specii, făcând ca majoritatea insulelor joase să nu mai fie locuibile și să înrăutățească vremea extremă.
Trecerea pragului de 1,5 grade Celsius pentru un singur an nu va conduce imediat la toate aceste consecințe. Raportul apare în momentul în care activiștii climatici celebrează câteva victorii.
O instanță olandeză a ordonat gigantului energetic Shell să-și reducă poluarea cu carbon cu 45% până în 2030. Exxon și Chevron au fost și ele mustrate pentru eșecul lor de a implementa planuri climatice serioase.
Raport grav al ONU
Un raport ONU din 2018 privind obiectivul de 1,5 grade Celsius concluziona că vor fi necesare „schimbări fără precedent în toate aspectele societății” pentru a asigura o planetă locuibilă.
Asta înseamnă reducerea poluării cu gaze cu efect de seră la un ritm fără precedent, oprirea expansiunii combustibililor fosili și eliminarea industriilor poluante.