Omicron amenință România! Anunțul care a îngrijorat pe toată lumea! Noi cazuri posibile

Sursă: Dreamstime

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institului Național de Sănătate Publică, a anunțat, vineri, că alte șase persoane au fost, cel mai probabil, infectate cu noua tulpină Omicron a coronavirusului SARS-COV-2.

Adriana Pistol, directorul CNSCBT a anunțat că în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie au fost secvențiate 163 de tulpini, din care opt au fost cu legătură cu zonele de risc și acestea au dus la confirmarea a două cazuri cu certitudine și un caz probabil. Este vorba de românii veniți din Africa de Sud, aduși în România, printr-o cursă specială.

„Despre tulpina Omicron, deoarece foarte de curând am mai primit noi informații, pot să vă spun că mai sunt în acest moment, pe lângă cele două cazuri confirmate, avem șase cazuri probabile, de data aceasta, și cinci cazuri suspecte, care se află în procesare, în testare.

Noutatea vine de la faptul că cei trei contacți ai primului caz venit din Africa de Sud s-a dovedit și la dânşii că există o foarte mare probabilitate să fie tulpina Omicron și șansele ca secvențierea să ne spună altceva sunt foarte mic. Ba mai mult, avem și un cetățean sosit din Nigeria, la care s-a făcut testarea pe PCR de variantă și este foarte sugestiv pentru tulpina Omicron”, a declarat Adriana Pistol, în conferința de presă de vineri.

„Până în prezent, am avut și niște cazuri infirmate, două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda, dar care venise în contact cu colegii de serviciu din Africa de Sud și de aceea s-a făcut o procesare a acestei probe; în prezent, așteptăm rezultatele de la o altă suspiciune, din București, care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care, de asemenea, s-a întâlnit cu foarte multe persoane din continentul african”, a mai spus directorul CNSCBT.

Directorul CNSCBT îndeamnă populația să se vaccineze. „Este extrem de important”

De asemenea, în cadrul conferinței, Adriana Pistol a îndemnat oamenii să se vaccineze.

„Această perioadă de liniște epidemiologică, să îi spunem, este perioada optimă în care putem să ne vaccinăm, astfel încât să fim pregătiți și din punct de vedere al protecției pentru a face față valurilor următoare, cu atât mai mult dacă suntem parte din categoria persoanelor vârstnice, cu atât mai mult dacă avem boli cronice.

Dacă avem schema completă, este extrem de important să ne facem și doza de rapel, doza de booster, dacă au trecut 6 luni de la efectuarea a schemei complete și, repet, cu atât mai mult cu cât facem parte dintre cei cu boli cronice sau vârstnici.

Pentru că vaccinarea rămâne singura recomandare de protecție eficientă față de spitalizare și față de deces. Este un moment mai mult decât oportun să facem acest lucru în perioadă de liniște, prevenția se face întotdeauna înainte să se întâmple incendiul și nu în timpul incendiului, așa că, de aceea, subliniem cu tărie acest lucru”, a declarat Adriana Pistol.