Astfel, începând cu 3 ianuarie, Grecia va închide restaurantele şi barurile la miezul nopţii şi nu va permite mai mult de şase persoane la o singură masă în aceste localuri, a anunţat Ministerul Sănătăţii grec, potrivit AFP. 

Un număr record de contaminări s-a înregistrat luni în Grecia, de 9.284, determinând guvernul acestei ţări să adopte noi restricţii

De acum va fi nevoie ca personalul din industria de alimentaţie publică, precum şi toate persoanele care vor dori să intre în supermarketuri sau să circule cu transportul în comun să poarte o mască FFP2 sau două măşti chirurgicale una peste alta.

Personalul din întreprinderi şi din administraţia publică va trebui să treacă în proporţie de 50% la telemuncă începând cu 3 ianuarie şi până pe 16 ianuarie, dată la care Ministerul Sănătăţii grec va reevalua situaţia.

Începând din 19 decembrie, toţi călătorii care sosesc în Grecia, chiar şi cei vaccinaţi, trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 48 de ore sau un test antigen de cel mult 24 de ore.

Aceste noi restricții intervin în Grecia în condiţiile în care Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19, marcat de o rapidă răspândire a variantei Omicron, extrem de contagioasă.

Într-un interviu la postul de televiziune Skai, Athanassios Tsakris, profesor de microbiologie la Universitatea din Atena, a estimat luni că varianta Omicron reprezintă deja aproape 70% dintre noile cazuri detectate în Grecia.

Restricții de Anul Nou în Grecia

Toate festivităţile publice de Anul Nou sunt anulate, iar călătorii care sosesc în ţară sunt sfătuiţi să se testeze în a doua şi în a patra zi de la sosire, a adăugat ministrul. El a precizat că în zilele următoare vor fi anunţate restricţii suplimentare privind activităţile de divertisment, sportive şi telemunca pentru perioada de după 3 ianuarie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Coronavirusul a făcut peste 20.000 de morţi în Grecia, iar peste 600 de persoane infectate se află în prezent la terapie intensivă. Guvernul nu a dat curs apelurilor experţilor în domeniul sănătăţii de a lua măsuri de protecţie suplimentare şi de a impune restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate.

Deşi au fost administrate peste 16,5 milioane de vaccinuri în această ţară de 10,7 milioane de locuitori, inclusiv aproape trei milioane de doze de rapel, autorităţile au avut dificultăţi în a convinge populaţia de peste 60 de ani să se vaccineze.

O amendă lunară de 100 de euro a fost impusă pentru a-i convinge pe vârstnici să se vaccineze cel puţin o dată până la jumătatea lunii ianuarie.

Europa înregistrează cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, cu 2.901.073 de cazuri în ultimele şapte zile (55% din totalul mondial), precum şi cele mai multe decese cauzate de COVID-19, cu 24.287 de morţi săptămâna trecută (53% din total), fiind urmată de zona SUA/Canada (10.269 de cazuri, 22%).