Experții spun că nu ar fi surprinși de apariția unei noi variante Covid-19 în acest an, însă nimeni nu poate spune cât de repede se va răspândi acea variantă, dacă se va sustrage sistemului imunitar sau dacă va provoca forme mai severe de boală decât versiunile anterioare ale virusului, relatează LiveScience.
Varianta Omicron are un avantaj față de Delta, pentru că este foarte transmisibilă, dar și pentru că se poate sustrage imunității date de vaccinare și de infecția anterioară. Acest lucru a permis variantei Omicron să infecteze o parte a populației pe care Delta nu o poate infecta cu ușurință, a afirmat Kartik Chandran, virolog și profesor de microbiologie și imunologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.
Așadar, pentru a ”concura” cu Omicron, variantele viitoare de îngrijorare ar trebui să aibă asemănări cu ea în transmisibilitate și în evaziunea imunitară, a spus Chandran. Mai mult, el spune că ”nu există niciun motiv să credem că virusul nu va mai avea mutații din punct de vedere genetic.
Dar, în timp ce următoarea variantă a virusului se poate răspândi și poate sparge cu ușurință sistemul imunitar, traiectoria celorlalte trăsături ale sale, cum ar fi virulența – severitatea bolii cauzate de virus – rămâne neclară.
Cum ar putea fi următoarea variantă de îngrijorare?
Având în vedere rata actuală a infecției cu coronavirus la nivel mondial și rata mutațiilor SARS-CoV-2, „este previzibil că vor apărea noi variante”, a declarat Karen Mossman, profesor de patologie și medicină moleculară la Universitatea McMaster din Ontario. Dar, după cum s-a constatat în ultimii doi ani ai pandemiei, nu orice variantă nouă va fi suficient de competitivă, a precizat ea.
Variantele viitoare ar putea avea totuși un avantaj competitiv prin mai multe traiectorii. Teoretic, una dintre aceste traiectorii potențiale ar putea duce la un virus mult mai transmisibil decât Omicron, provocând o boală mai puțin severă, a spus Mossman.
Virușii trebuie să se răspândească în gazde noi
„Virușii trebuie să se propage și să se răspândească în gazde noi. Unii viruși fac acest lucru prin răspândirea rapidă, fără a provoca simptome”, deoarece gazda infectată se poate deplasa cu ușurință și poate transmite infecția altor gazde, a spus Mossman. „Nu este avantajos pentru un virus să-și omoare gazda înainte de a se putea răspândi”, explică ea.
SARS-CoV-2 poate infecta diverse animale, inclusiv nurca, dihorii, pisicile, cerbul cu coadă albă și diverse primate, a raportat Nature. Acest lucru a stârnit îngrijorarea că, în timp ce circulă la animale, virusul ar putea prelua mutații care îl fac mai infecțios sau mai letal pentru oameni.
Nu există însă nicio garanție că următoarea variantă va face același lucru ca și Omicron
Nu există însă nicio garanție că următoarea variantă de îngrijorare va face același lucru ca și Omicron, a remarcat Mossman. „O colecție de mutații care oferă un avantaj selectiv poate induce la forme mai severe ale bolii”.
Chiar dacă vaccinurile oferă protecție parțială împotriva unei variante viitoare, așa cum o face acum cu Omicron, probabil, pe viitor, vor reduce șansele ca oamenii să contracteze și să transmită virusul. Cu toate acestea, vaccinarea ar funcționa cel mai bine în combinație cu alte măsuri, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea fizică și testarea frecventă, spune Chandran.