Un pas mic ca efort financiar pentru Omniasig, dar mare i calculele privind numele noului actionar majoritar al Agras. Diferenta, de la un procentaj de 49,99% cit detinea Omniasig pina de curind, la 50,05% cit detine i prezent, a costat compania cu sediul i Aleea Alexandru circa 18 milioane de lei, suma reprezentind contravaloarea a 14.600 de actiuni la un pret per actiune de 1.200 lei. Fata de pretul platit i cadrul ofertei publice facute anterior – 4.000 lei/actiune, cel al ultimei tranzactii este, fara idoiala, derizoriu. „Cred ca ceilalti actionari ai Agras au realizat beneficiul pe care il pot avea i urma preluarii societatii de catre o companie de talia Omniasig” este explicatia data de Constantin Toma, presedintele noului actionar majoritar al Agras. O explicatie i care nu lipsesc, de altfel, nuantele protocolare. in total, corespunzator noii cote, Omniasig detine i acest moment un numar de 11.140.374 de actiuni din totalul apartinind asiguratorului agricol. Suma totala platita pentru pachetul majoritar se ridica la aproximativ 44 miliarde, ceea ce, la un curs mediu al perioadei de derulare a ofertelor publice, iseamna circa 2,2 milioane de dolari.
Istoria preluarii pas cu pas a Agras de catre Omniasig este de acum cunoscuta. La sfirsitul lunii octombrie 1999, unul dintre actionarii de atunci ai Agras, Brimex SA (24,97%), s-a decis sa vinda treptat, prin intermediul Bursei, cota detinuta la aceasta societate. Receptiva la intentia Brimex, Omniasig a reusit, prin intermediul tranzactiilor speciale si cu ajutorul SVM-urilor Financiara Stock Agency si Danubius Securities, sa cumpere de pe piata pachetul scos la vinzare, dar si alte actiuni, devenind i scurt timp actionar semnificativ cu un procentaj de 30,07% din actiunile Agras. Platind un pret mediu per actiune de circa 2.300 lei, pentru presedintele Toma, pasul pina la pachetul majoritar parea o formalitate. insa n-a fost sa fie asa. Printr-o declaratie facuta la citeva zile dupa aflarea numelui noului actionar, presedintele Agras anunta un razboi iminent itre cele doua companii: „Pentru noi, spunea la acea vreme Maura Klassek, Omniasig este un musafir nepoftit”.
Regulile jocului au fost icalcate pe rind
Evolutia ulterioara a evenimentelor a urmat regulile unui joc de sah. Omniasig a facut prima mutare icercind sa-si impuna propriii oameni i Consiliul de administratie al Agras. Actionarii asiguratorului agricol au replicat, punindu-i i fata presedintelui Toma statutul societatii, conform caruia modificarea managementului firmei nu se putea face decit prin votul actionarilor reprezentind 85% din capitalul social. Omniasig icearca sa cumpere alte actiuni de pe Bursa, lansind, itre 13 si 28 ianuarie anul acesta, o noua oferta publica de cumparare. Replica Agras este isa prompta. Desi timp de doua saptamini nimeni nu a vindut o actiune, pretul acestora a crescut brusc de la 2.300lei/actiune cit era oferta Omniasig la 3.900-4.000lei/actiune. in plus, la propunerea Consiliului de adminstratie, actionarii Agras (ceilalti decit Omniasig) pun pe tapet varianta fuziunii companiei cu alte doua societati din domeniul asigurarilor, Nationala CAR, respectiv Asigurarea Populara Romina. in ce priveste Omniasig, pina la aflarea rezultatelor auditului companiilor ce urmau sa fuzioneze, reprezentantii companiei au preferat sa se abtina de la vot. „Timpul va demonstra ca oferta noastra facuta actionarilor Agras este cea mai buna”, declara presedintele Omniasig.
Constantin Toma s-a dovedit a fi isa, cel putin pentru acea etapa, un profet mincinos. La 2.300 lei/actiune, oferta Omniasig nu era nici pe de parte una care sa multumeasca actionarii asiguratorului agricol. Prelungita cu ica doua saptamini cu acordul CNVM, aceasta nu a adus la nici un rezultat favorabil companiei, Omniasig nereusind sa mai cumpere vreo actiune Agras de pe Bursa.
Suprasubscriere la ultima oferta publica
Dupa o scurta pauza de modificare a strategiei, Omniasig reia asediul Agras la iceputul lunii mai, lansind o noua oferta publica de cumparare, la pretul de atunci al pietei, respectiv 4.000lei/actiune. Rezultatul a fost de data aceasta cel scontat. La 29 mai, Finarex anunta actionarii Omniasig ca oferta a fost subscrisa integral, existind chiar o suprasubscriere de 1,5 milioane de actiuni. Teoretic, cu 49,99% din actiunile Agras, compania condusa de Constantin Toma nu era ica actionar majoritar.
Practic isa, detinea controlul societatii, niciunul din ceilalti actionari (Banca Agricola, SVM Actiuni Nationale, Lupertin Giovanni, nedetinind mai mult de 20% din actiuni. Razboiul se icheiase prin victoria celui mai puternic. Din contestatar vehement al actiunilor Omniasig, presedintele Agras, Maura Klasek, a devenit peste noapte unul dintre sustinatori, vinzindu-si la rindul sau pachetul de 4,076% din actiunile detinute la compania pe care o conduce. Cum ivingatorul ia itotdeauna totul, Omniasig a reusit sa modifice prevederea statutara privind posibilitatea de a face scimbari i managementului societatii, obtinind reducerea procentajului de la 85% la 65%.
Ultimul pas facut cu citeva zile i urma, achizitia a ica 0,06% din actiunile Agras, a consfintit si teoretic calitatea de actionar majoritar al Omniasig. Cu toate acestea, planurile legate de viitorul acestei companii nu par foarte bine conturate pentru actionarul majoritar. Unul dintre motive este legat de situatia Omniasig Asigurari Agricole, companie avind ca actionat majoritar Omniasig SA. „Este clar faptul ca nu putem avea doua societati cu acelasi profil – asigurarile agricole. Nu am luat isa o hotarire i privinta modalitatii i care vom uni interesele celor doua companii”, declara Constantin Toma. Cea mai probabila varianta este, evident, cea a fuziunii dintre Agras si Omniasig Asigurari Agricole. Cum Agras este un nume mult mai cunoscut pe piata de profil, este posibil ca, pentru societatea nou-creata, Omniasig sa renunte la titulatura vechii subsidiare i favoarea celei a liderului actual al pietei asigurarilor agricole.