Fata de precedentele tentative, cand oferta Omniasig era de 2.300-2.500 lei, noul pret de cumparare oferit de compania de asigurari este de 3.300 lei/actiune. La Bursa, in ultimele zile, cursul actiunilor Agras s-au situat in medie in jurul a 3.500 – 3.600 lei/actiune, ceea ce inseamna ca in conditii normale, Omniasig are acum mai multe sanse de a-si atinge obiectivul, intre cerere si oferta nefiind un decalaj foarte mare. De ce aceasta alegere si nu alta nu este greu de ghicit.
Principalul actor de pe piata asigurarilor agricole din Romania, cu o pondere de piata de 50,69% conform ultimului raport oficial al OSAAR (Oficiul pentru Supravegherea Asigurarilor) si un volum de prime brute incasate anul trecut de 38 miliarde lei, Agras este in acelasi timp si singura companie de asigurari cotata la Bursa. Pe de alta parte, evaluarea facuta in toamna trecuta de catre Ernst& Young, la cererea Omniasig, a scos in evidenta soliditatea financiara a companiei-tinta, lucru de loc de neglijat in conditiile in care o buna parte a societatilor de asigurari de pe piata sunt subcapitalizate. Nu in ultimul rand, preocuparea Omniasig pentru achizitionarea Agras tine si de interesul reprezentat de o piata, cea a asigurarilor agricole, exploatata insuficient din motive mai degraba obiective, dar cu un potential de dezvoltare pe termen lung ce nu poate fi neglijat.
Calculul initial s-a dovedit corect
Luand in calcul toate aceste argumente, Omniasig a inceput ofensiva pentru actiunile Agras la sfarsitul lunii octombrie. Prin intermediul a doua SVM-uri, Financiara Stock Agency, respectiv Danubius Securities, si cu ajutorul tranzactiilor speciale, compania condusa de Constantin Toma a reusit sa cumpere de pe Bursa 30,7% din actiunile Agras, marea majoritate a acestora (24,97%) fiind cedate de Brimex Agro unul dintre actionarii semnificativi din acea vreme ai societatii de asigurari agricole. „Achizitia a reprezentat pentru noi un adevarat succes de casa”, declara presedintele Omniasig si faptele nu puteau decat sa-i dea dreptate. La un pret per actiune variind in jurul a 2.300 lei, compania sa se putea declara mai mult decat multumita de afacerea facuta. Pana la achizitionarea pachetului majoritar, drumul avea sa fie insa mult mai lung.
„Pentru noi, spunea in noiembrie anul trecut Maura Klassek, presedintele Agras, Omniasig este un musafir nepoftit”. Declaratia, socanta de altfel, anunta un razboi de lunga durata si viza in esenta atat modul in care Omniasig si-a dobandit pozitia de actionar semnificativ (prin tranzactii speciale), cat si faptul ca in opinia domniei sale actiunile companiei valorau mult mai mult. La sfarsitul anului trecut, Omniasig isi anunta intentia de cumparare a inca 20% din actiunile Agras, pentru a dobandi pozitia majoritara, incercand in acelasi timp sa-si impuna propriii oameni in consiliul de administratie, conform pozitiei dobandite pana atunci. Actionarii Agras reactioneaza punandu-i in fata presedintelui Toma statutul Agras, care prevedea posibilitatea modificarii board-ului societatii doar prin votul actionarilor reprezentand 85% din capitalul social. Mai mult decat atat, in februarie anul acesta este convocata AGA extraordinara, care propune fuziunea companiei cu alte doua societati de asigurare Nationala SA, respectiv Asigurarea Populara Romana. Omniasig se abtine asteptand rezultatul evaluarii Agras. Intre timp, oferta publica de actiuni lansata intre 13 si 28 ianuarie nu a avut nici un rezultat concret, detinatorii de actiuni Agras nefiind interesati de oferta de pret a Omniasig. Ulterior, a doua oferta (de fapt o prelungire a primei cu acordul CNVM) a avut aceeasi soarta, intre timp pretul actiunilor urcand la Bursa de la 2.300 lei la 4.000 lei/actiune si ramanand la aceasta cota inca o buna perioada de timp. Noua oferta publica lansata recent de Omniasig demonstreaza ca interesul companiei pentru actiunile Agras nu s-a schimbat nici macar pentru o clipa, confirmand practic declaratia facuta cu doua luni in urma de presedintele Toma: „Am pierdut doar o batalie, nu si razboiul”.    

Drumul Omniasig catre pachetul majoritar al Agras
noiembrie1999 Omniasig achizitioneaza la Bursa, la preturi variind intre 2.100-4.050 lei/actiune un pachet 30,7% din actiunile Agras SA.
decembrie 2000 Divergente Omniasig – Agras pe tema prevederii statutare privind posibilitatea modificarii board-ului firmei numai prin votul actionarilor reprezentand 85% din capitalul social.
13-28 ianuarie 2000 Omniasig lanseaza prima oferta publica de cumparare a 69,30% din actiunile Agras la pretul de 2.300 lei/actiune.
30 ian. – 18 febr. 2000 Cu acordul CNVM, Omniasig prelungeste oferta publica de cumparare a actiunilor Agras, modificand pretul de la 2.300 la 2.500lei/actiune.
28 aprilie – 17 mai 2000 Omniasig lanseaza a doua oferta publica de cumparare a 19,29% din actiunile Agras, pretul oferit fiind de 3.300 lei/actiune.