Omniasig si stelistul Gherasim se judeca pentru 20.000 USD

Pentru Daniel Gherasim ziua de 19.02.1998 a fost fara indoiala una dintre cele mai negre din viata sa. Titular al postului de portar, Gherasim apara la acea data buturile Stelei in meciul din Cupa Romaniei cu Rocar Bucuresti. "La o ciocnire in careu, am simtit o durere acuta in spate - isi aminteste jucatorul. La inceput nu i-am dat prea mare importanta, orice portar resimtindu-se in urma plonjoanelor efectuate intr-un meci”. Dupa cateva zile insa, Daniel Gherasim este nevoit, din cauza dureri

Pentru Daniel Gherasim ziua de 19.02.1998 a fost fara indoiala una dintre cele mai negre din viata sa. Titular al postului de portar, Gherasim apara la acea data buturile Stelei in meciul din Cupa Romaniei cu Rocar Bucuresti. „La o ciocnire in careu, am simtit o durere acuta in spate – isi aminteste jucatorul. La inceput nu i-am dat prea mare importanta, orice portar resimtindu-se in urma plonjoanelor efectuate intr-un meci”. Dupa cateva zile insa, Daniel Gherasim este nevoit, din cauza durerilor din ce in ce mai mari, sa apeleze la ajutorul medicilor. Diagnosticul acestora a fost clar: hernie de disc L4-L5, pacientul fiind internat de urgenta la Spitalul Militar Central si operat in data de 31.03.1998. Cum insa dupa rezolvarea chirurgicala a discopatiei recomandarile medicilor vizau evitarea eforturilor fizice si a miscarilor bruste pe tot parcursul vietii sportivului, pentru Gherasim meciul Steaua Rocar a insemnat incheierea carierei sportive.
Polita de asigurare – obiect de disputa in instanta
Prin regulamentul Ligii Profesioniste de Fotbal, asigurarea fotbalistilor de prima divizie este obligatorie. Mai cu dare de mana, Steaua a incheiat cu societatea de asigurari Omniasig un contract de asigurare de accidente, platind o prima lunara de 725 USD/ jucator pentru o suma asigurata in caz de deces sau incapacitate sportiva permanenta de 20.000 USD/jucator. Ca membru al lotului stelist, Gherasim beneficia la data accidentului prin contractul sau de clauzele financiare expuse mai sus. Nevoit sa abandoneze activitatea fotbalistica in urma operatiei, portarul stelist se considera indreptatit sa solicite Omniasig achitarea sumei maxime din contract (20.000 USD), aducand drept argument faptul ca situatia sa se inscrie in prevederile art. 3.1.1. din contractul de asigurare: „Daca urmare a unui accident la antrenament, partida oficiala sau amicala, la echipa de club, asiguratul sufera o afectiune care din punct de vedere medical il situeaza in imposibilitatea de a-si desfasura profesia de fotbalist, atunci Omniasig SA plateste intreaga suma inscrisa in contract”. Examinand dosarul medical al fotbalistului, societatea de asigurari este insa de alta parere. Omniasig solicita, conform contractului (art. 3.2.2), expertiza comisiei medicale a Institutului de Medicina Sportiva, singura instanta agreata de cele doua parti, conform contractului, sa dea un diagnostic in ceea ce priveste incapacitatea sportiva permanenta a unui sportiv asigurat.
Prin Adresa nr. 1305/5.03.1998, IMS comunica Omniasig rezultatele analizei dosarului medical (2.640) al lui Daniel Gherasim, din care retinem urmatoarele: 1990 – puseu algic lombar remis in sapte zile sub tratament recuperator; 1992 – lumbago acut de efort dupa un joc in campionat; 1997 – lumbago acut de efort survenit in conditii de antrenament in frig, umezeala. IMS apreciaza ca pe fondul unor suferinte lombare anterioare, care au debutat in 1990, incidentul sportivului survenit in meciul Steaua-Rocar a putut provoca hernia de disc L4-L5. Contraexpertiza facuta de medicul companiei de asigurari, Pavel Iorgu, confirma diagnosticul IMS. „Exista un raport de cauzalitate intre afectiunea cronica de care suferea asiguratul Gherasim Daniel (discopatie vertebrala lombara faza 2, conform foii de observatie de la Spitalul Militar Central) si incidentul din data de 19.02.1998”, se spune in raportul intocmit de acesta. Sunt necesare cateva precizari.
La incheierea oricarei polite de asigurare sunt definiti termenii contractuali. In contractul incheiat intre Steaua si Omniasig, accidentul este definit ca „un eveniment intamplator si imprevizibil care intrerupe mersul normal al lucrurilor, provocand raniri, mutilari si chiar decesul”. Pornind de la aceasta definitie, Omniasig considera ca in cazul Gherasim nu este vorba de un „eveniment intamplator si imprevizibil”, deoarece conform expertizei IMS, sportivul a acuzat suferinte lombare anterioare care s-au acutizat in timp si au declansat boala sportivului. Cum boala nu era un risc asigurat prin contractul respectiv, Omniasig a refuzat plata sumei de 20.000 USD portarului stelist.
„Daca am plati acesti bani pentru un risc neasigurat, nu i-am putea justifica in contabilitate in cazul unui control financiar”, spune Constantin Toma, presedintele Omniasig. Nemultumit, Daniel Gherasim da in judecata societatea de asigurari. „Daca nu eram sanatos, cum era posibil sa joc atatia ani pe un asemenea post (portar)”, spune sportivul stelist. El isi argumenteaza afirmatiile prin acelasi dosar medical existent la IMS, unde a efectuat controale obligatorii o data la sase luni si unde de fiecare data a obtinut avizul pentru continuarea activitatii sportive la nivel inalt. Gherasim considera o greseala concluzia IMS in cazul sau si solicita aceleasi institutii medicale eliberarea unui nou act reparator. Ceea ce IMS si face.
O adeverinta
care incurca lucrurile
La cererea sportivului si sub semnatura directorului IMS, Ioan Dragan, este emisa Adeverinta 586/ 5.03.1999 prin care se specifica faptul ca, la data accidentului (19.02.1998), sportivul avea aviz medical, fiind apt pentru antrenamente si competitii. Ceea ce inseamna ca la acea data era perfect sanatos!.. Ca prevederile acestui ultim act contravin celor din documentul initial emis de IMS catre Omniasig credem ca este o precizare inutila. Interpelat, doctorul ortoped Gheorghe Untea, specialistul IMS, declara: „Este imposibil de stabilit modul cum s-a declansat boala lui Gherasim.
Hernia de disc se poate declansa atat spontan, ca urmare a cresterii presiunii intraabdominale (in cazul in care un sportiv a cazut peste portarul stelist de exemplu), sau poate fi rezultatul evolutiei in timp a afectiunilor lombare ale sportivului, evenimentul respectiv fiind doar picatura care a umplut paharul”. Gheorghe Untea crede ca pentru aflarea adevarului era necesar ca, la sfarsitul meciului, medicul lotului stelist sa fi luat o declaratie lui Gherasim pentru a vedea exact circumstantele producerii accidentului.
La a treia infatisare in procesul Gherasim-Omniasig, (iunie 1999), instanta nu a putut inca stabili cui apartine dreptatea. Ultima solutie aleasa de completul de judecata este examinarea jucatorului de catre Institutul de Medicina Legala. Gandindu-se la aceasta varianta, Gherasim este sceptic in privinta rezultatelor. „Probabil ca o sa constate ceea ce stie toata lumea – faptul ca am avut hernie de disc; cum am dobandit-o insa n-au cum sa-si dea seama nici ei”.