OMS a anunțat care sunt persoanele care trebuie să evite călătoriile

Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei

Vești de ultimă oră pentru aceste persoane. În contextul îngrijorărilor generate de tulpina Omicron care se răspândește cu rapiditate, OMS vine cu o serie de recomandări. Mai exact, anumite persoane ar trebui să evite călătoriile.

Vești de ultimă oră. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care cele peste 60 de ani să evite călătoriile. Precizările OMS vin după apariţia noii variante Omicron, relatează AFP. 

Totodată, sursa citată precizează că la categoria de persoane expuse riscului se încadreză cei care nu au o stare bună de sănătate, cei peste 60 de ani, dar și cei care suferă de boli cardiace sau cancer.

”Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria, a scris OMS într-un document tehnic.

De menționat este faptul că descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani. Varianta a fost descoperită în Africa de Sud pe 24 noiembrie, iar de atunci a ajuns să se extindă atât în Europa cât și în alte țări.

OMS face acel la calm

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a mai anunțat tot marți că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor, relatează AFP .

”Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, a indicat OMS într-un document tehnic.

La rândul său, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut statelor din blocul comunitar să aibă un răspuns rațional la varianta Omicron. Având în vedere că noua tulpină sud africană a provocat panică în ultimele zile, acesta a apelat la calm.

”Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile”, a declarat acesta.