Boala care face ravagii în Europa! Peste 100 de cazuri au fost înregistrate. OMS, în alertă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat existența a 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată provenită din Belgia, asta după ce Marea Britanie a realizat o analiză genetică.

În comunicatul de presă al Organizației Mondiale a Sănătății se arată că în cadrul analizei a ieșit la iveală o legătură genetică între bacteria ce provoacă această boală, Salmonella, şi o serie de produse de ciocolată provenite din Belgia. Cele mai întâlnite produse în care s-a întâlnit această legătură sunt cele de tip Kinder. De asemenea, OMS mai spune că aceste produse au fost distribuie în 113 țări.

Agenția britanică pentru siguranță sanitară (UKHSA) a anunțat că focarul de „Salmonella Typhimurium” este rezistent la șase tipuri de antibiotice. Din acest focar a fost detectat primul caz în ultima lună a anului trecut, anunță agenția spaniolă de presă EFE.

Momentan, arată presa internațională, persoanele cele mai afectate de acestă boală sunt cele cu vârsta de sub zece ani și femeile – 134 de cazuri.

Riscul ca boala să se răspândească în Europa este unul scăzut, spune Organizația Mondială a Sănătății, explicând că majoritatea produselor suspecte au fost retrase de pe piață.

În ce țări s-au raportat cazuri

Presa internațională arată că în Belgia, țara în care s-a declanșat focarul, au fost înregistrate 26 de cazuri, în timp ce în Franța au fost raportate 25 de cazuri.

Spania a înregistrat un singur caz, în timp ce Centrul European pentru Prevenire și Controlul Bolilor arată că este posibil să existe încă două cazuri. Pe acest fond, Agenţia spaniolă pentru siguranţă alimentară şi nutriţie (Aesan) a dispus retragerea tuturor produselor tip Kinder: Kinder Surpriză, Kinder Surpriză Maxi, Kinder Mini Ouă şi Schoko-bons.

Salmoneloza este o boală cu transmitere alimentară asociată în mod obişnuit consumului de ouă, carne şi produse lactate şi provoacă de obicei simptome uşoare, printre cele mai comune fiind febra, durere abdominală sau greţuri.

Totuşi, acest focar a atras atenţia OMS, deoarece 21 de cazuri au prezentat simptome severe, iar 9 persoane au necesitat spitalizare.

Pentru a evita contagierea cu această boală, OMS recomandă o igienă corectă a mâinilor, mai ales după intrarea în contact cu animale; gătirea corectă a alimentelor, precum şi spălarea legumelor şi a fructelor înainte de consum.