Variola maimuței se răspândește cu repeziciune pe glob, iar inclusiv în România au fost raportate mai multe cazuri în ultimele săptămâni. Având în vedere modul în care virusul ia amploare, în cursul zilei de joi, Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reunește pentru a evalua situația.
Mai exact, astăzi se va decide dacă variola maimuței trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică internaţională”. În cadrul reuniunii de astăzi vor fi examinate toate alertele de până acum, iar rezultatele deliberărilor ”nu vor fi așteptate înainte de vineri”, notează DPA.
Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reunește joi
Menționăm faptul că, în cazul în care variola maimuței va fi desemnată o urgență de sănătate publică de importanță internațională, această decizie nu va avea consecințe practice imediate, ci va oferi o mai mare vigilență din partea populației, dar și a guvernelor.
Amintim faptul că noul coronavirus a fost declarat o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională la 30 ianuarie 2020, iar în doar câteva săptămâni, autoritățile din marea majoritate a țărilor de pe glob au impus fie stare de urgență fie stare de alertă. Unele restricții au durat până în acest an.
Referitor la variola maimuței, comitetul ONU care va evalua situația este alcătuit din aproximativ 12 oameni de ştiinţă. După evaluarea probelor, aceștia vor decide cât de periculoasă este aceasta.
Variola maimuței este tratabilă
Până acum, boala, care se răspândește rapid prin contact fizic a circulat ani de zile în Africa, însă recent, a început să provoace îngrijorări la nivel mondial odată cu recentului său focar în mai multe ţări în care nu mai fusese semnalată niciodată, inclusiv în Europa.
Specialiștii din domeniu susțineau că focarul pare să fie concentrat în rândul bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu mai mulţi alţi bărbaţi.
Menționăm faptul că spre deosebire de noul coronavirus, variola maimuței este tratabila, iar majoritatea pacienților care sunt infectați se pot recupera în doar câteva săptămâni fără a necesita un tratament.
Variola maimuței a ajuns și în România în ultimele săptămâni, iar până în prezent au fost confirmate cinci cazuri la nivel național, conform Ministerului Sănătății.