Pentru a se asigura că o mare parte din populația globului are acces la vaccinul anti-covid, OMS, face mișcarea momentului. Potrivit AFP, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins accesul la tehnologia bazată pe ARN mesager pentru fabricarea de vaccinuri în Bangladesh, Indonezia, Pakistan, Serbia şi Vietnam.
Sursa citată arată că mișcarea făcută de OMS vine pentru a înmulţi centrele de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19. Candidatura acestor ţări „a fost revizuită de un grup de experţi. Acestea au demonstrat că au capacitatea de a absorbi tehnologia şi vor trece relativ rapid la faza de producţie”.
De menționat este faptul că anunţul face parte din strategia organizaţiei ONU de a multiplica centrele de producţie ale acestor vaccinuri ARNm – care s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente în lupta împotriva virusului care provoacă COVID – şi de a combate astfel inegalitatea accesului la vaccinuri. În același timp, noile ţări partenere vor beneficia de transfer de tehnologie de la centrul înfiinţat de OMS în Africa de Sud.
Amintim faptul că încă de săptămâna trecută, organizaţia ONU a desemnat deja şase ţări africane pentru beneficia de tehnologia necesară producerii de vaccinuri pe bază de ARN mesager. OMS a ales Africa de Sud, Egipt, Kenya, Nigeria, Senegal şi Tunisia pentru a permite continentului african să-şi fabrice propriile vaccinuri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar şi a altor boli.
Ce spune directorul OMS
O reacție în acest sens a venit de la directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Într-o prezentare de miercuri, acesta a vorbit despre modul în care dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID a făcut posibilă combaterea mai eficienta a pandemiei de COVID-19.
În același timp oficialul de la OMS, a mai adăugat că nu toată lumea a beneficiat la fel. El a dat și exemplu faptul că în cazul în care ţările bogate recomandă trei doze de vaccin, ţările sărace pe de altă parte au acces dificil la vaccinuri, inclusiv pentru imunizarea cadrelor medicale.
„Inegalitatea a fost mult legată de faptul că, la nivel global, producţia de vaccinuri este concentrată în principal în mâinile câtorva ţări bogate”, a spus dr. Tedros.
Oficialul OMS a mai adăugat că în opinia sa, o lecție importantă pe care pandemia a dat-o este faptul că producţia locală de vaccinuri trebuie crescută.
”Una dintre cele mai evidente lecţii care trebuie învăţate din pandemia de COVID-19 este că producţia locală de vaccinuri trebuie crescută, în special în ţările cu venituri mici şi medii”, a adăugat el.