Menționăm faptul că acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de către OMS. Până acum, acesta s-a aplicat doar în cazul pandemiei de coronavirus şi a poliomielitei.
„Creşterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare. Consideram că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza răspândirii bolii în lume. Experţii internaţionali ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a declarat marți directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS vrea ca variola maimuței să aibă altă denumire
În prezent, OMS analizează atent să schimbe numele virusului variolei maimuţei.
„Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil. Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței
Amintim faptul că, marți după-amiază, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat liniile directoare provizorii privind utilizarea corectă a vaccinurilor împotriva variolei maimuţei, însă, momentan, OMS nu recomandă vaccinarea în masă.
„Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (…) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz. Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus,
Totodată, acesta a precizat faptul că OMS lucrează acum cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism echitabil de acces rapid la vaccinurile împotriva variolei maimuței.
Menționăm faptul că, până acum, există peste 1.600 de persoane infectate cu variola maimuței, 1.500 de persoane suspecte și 72 de decese cauzate de infecția respectivă, potrivit datelor OMS.
Amintim faptul că variola maimuței a ajuns deja și în România. Până acum, autoritățile sanitare au identificat două persoane bolnave.
Variola maimuței a ajuns și în România
Un bărbat de 32 de ani s-a prezentat la o clinică medicală din București, săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat marți că este infectat cu variola maimuței.
În prezent, starea bărbatului este bună, însă acesta va rămâne în izolare. De altfel, a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății.
Prima persoană infectată cu variola maimuței din România a fost identificată luni, 13 iunie 2022. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări europene unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei.