Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a lansat un nou avertisment în ziua de luni, 22 ianuarie. Acesta a susținut că statele riscă să rateze termenul limită din luna mai pentru a ajunge la un acord asupra unui tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind combaterea pandemiilor.
Așadar, șeful OMS a spus că statele riscă să rateze termenul limită din luna mai pentru a ajunge la un acord asupra unui tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind combaterea pandemiilor.
În opinia lui, acest lucru ar fi o lovitură grea pentru generațiile viitoare.
Șeful OMS a lansat un nou avertisment
Conform organizației, noul pact și o serie de actualizări ale normelor existente privind combaterea pandemiilor au ca scop consolidarea apărării mondiale împotriva noilor agenți patogeni.
„Trebuie să spun că sunt îngrijorat de faptul că statele membre ar putea să nu-și îndeplinească acest angajament și că există mai multe probleme nerezolvate care rămân de rezolvat”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Anunțul a venit într-un discurs rostit în cadrul reuniunii Consiliului Executiv al agenției mondiale de sănătate. Întrunirea a avut loc la Geneva în această săptămână.
„Din punctul meu de vedere, un eșec în realizarea acordului privind pandemia și a amendamentelor la RSI (n.red. Regulamentul sanitar internațional) va fi o oportunitate ratată pe care generațiile viitoare nu ne-o vor ierta”, a declarat acesta.
Acesta a îndemnat statele să profite de această oportunitate pentru a modela viitorul OMS și al sănătății mondiale.
OMS a reușit să ajungă la un astfel de acord doar o singură dată în istoria de 75 de ani a organizației. Este vorba despre un tratat privind controlul tutunului în 2003.
Tedros s-a arătat optimist în ceea ce privește perspectivele de combatere a SIDA
Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit despre mai multe subiecte. De exemplu, acesta s-a arătat optimist în ceea ce privește perspectivele de combatere a SIDA.
În același discurs, șeful organizației a spus că planul de combatere a SIDA face parte dintr-o serie de așa-numite Obiective de dezvoltare durabilă (ODD).
Acestea au fost stabilite de organismul mondial pentru a combate unele dintre cele mai presante probleme ale lumii până în 2030.
„Începem acum să vedem o cale pentru obiectivul ODD de a pune capăt pandemiei HIV”, a conchis Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este o organizație internațională. Rolul ei este de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob.
Prioritățile curente includ următoarele:
- bolile transmisibile, în special HIV/SIDA, Ebola, malaria COVID-19 si tuberculoza;
- diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea;
- nutriția și alimentația sănătoasă; abuzul de substanțe.