Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat obiectivul principal pentru noul an. Acesta speră ca 2022 să fie finalul epidemiei provocată de virusul Covid-19. De asemenea, acesta îndeamnă populația la atenție maximă în decembrie, conform AFP.

„2022 trebuie să fie anul în care vom pune capăt pandemiei”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că „OMS se angajează ca anul viitor să facă tot ce îi stă în putere pentru a pune capăt pandemiei”.

În prezent, când valul cinci al epidemiei provocată de coronavirus și-a făcut apariția în anumite țări, iar noua tulpină Omicron se răspândește rapid, directorul general al OMS a spus că „2022 trebuie să fie anul în care vom pune capăt pandemiei”. Acesta apelează de urgență la ajutarea statelor defavorizate pentru a distribui vaccinul anti-Covid oamenilor.

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt inechității (de vaccinare) asigurându-ne că 70% din populația din fiecare țară este imunizată până la jumătatea anului viitor”, a spus acesta.

OMS, recomandări pentru sărbătorile de iarnă

În contextul actual, când marile evenimente de iarnă se apropie, Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut câteva recomandări. Acesta consideră că familiile, care doresc să petreacă timp împreună în spații închise, ar trebuie să renunțe la petrecerile de Crăciun sau Revelion. El consideră că limitarea interacțiunilor între oameni va duce la micșorarea numărului de persoane contaminate.

„Un eveniment anulat este mai bine decât o viață în minus. Ne-am săturat cu toții de această pandemie. Cu toții vrem să petrecem timp cu familiile noastre”, dar protecția împotriva infectării „înseamnă în unele cazuri să anulăm un eveniment”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS, despre dozele de rapel „booster”

De asemenea, acesta a reamintit că OMS nu se opune injectării cu doze de rapel, însă acestea ar trebui rezervate cetățenilor vulnerabili sau oamenilor vârstnici. Astfel că directorul general al OMS recomandă autorităților să ofere dozele „booster” altor țări sau să convingă persoanele nevaccinate să se imunizeze prin injecție.