Aspartamul, îndulcitor utilizat în băuturile dietetice și gumele de mestecat, va fi declarat „substanţă posibil cancerigenă pentru oameni”, în iulie 2023, de către Agenția pentru Cercetarea Cancerului (Agency for Research on Cancer - IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aspartamul va intra pe lista substanţelor posibil cancerigene în iulie 2023
Decizia Agenției pentru Cercetarea Cancerului (Agency for Research on Cancer – IARC) va evalua dacă există sau nu un pericol potenţial în utilizarea aspartamului, pe baza tuturor dovezilor publicate. Momentan, nu sunt luate în calcul aspecte precum cantitatea de aspartam pe care o persoană o poate consuma, fără a se expune riscurilor de îmbolnăvire.
Prin includerea aspartamului pe lista substanţelor posibil cancerigene se doreşte motivarea mai multor cercetări, însă, probabil, acest subiect va reaprinde dezbaterile asupra rolului IARC şi a siguranţei îndulcitorilor.
Această recomandare a venit din partea Comitetului de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de autorităţi naţionale de reglementare.
Un purtător de cuvânt al IARC a explicat că constatări comitetelor IARC şi JECFA vor rămâne confidenţiale până în iulie 2023, fiind „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înţelegerea riscului de cancer”. IARC a informat că a analizat 1.300 de studii în cadrul evaluării sale din iunie 2023.
„Comitetul pentru aditivi realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea de apariţie a unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiţii şi niveluri de expunere”, a spus acel purtător de cuvânt al IARC, relatează agenția de presă Reuters.
De ani de zile, producătorii importanţi de alimente şi băuturi apără utilizarea aspartamului
Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au revizuit toate dovezile disponibile, iar producătorii importanţi de alimente şi băuturi apără de zeci de ani utilizarea sa. În prezent, autorităţile de reglementare din SUA și Japonia se tem că demersurile IARC și JECFA ar putea stârni confuzie.
„Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii și Bunăstării Sociale din Japonia, într-o scrisoare adresată directorului general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.
În acea scrisoare, Nozomi Tomita solicita, totodată, ca constatări IARC și JECFA să nu fie făcute publice în aceeaşi zi.
„IARC nu este un organism pentru siguranţa alimentară, iar analiza sa asupra aspartamului nu este exhaustivă din punct de vedere ştiinţific şi se bazează în mare parte pe cercetări discreditate. Avem îngrijorări serioase în privinţa evaluării IARC, care poate induce în eroare consumatorii”, a declarat, la rândul său, Frances Hunt-Wood, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor (ISA).
Vă amintim că, luna trecută, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale, provocând furori în industria alimentară, care argumentează că aceste substanţe pot fi de ajutor consumatorilor care doresc să reducă cantitatea de zahăr consumat.