Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au anunțat miercuri, 1 iunie, că epidemiile precum variola maimuței vor fi tot mai frecvente în viitorul apropiat, iar situația s-ar putea complica la nivel național.
Avertismentul OMS privind viitoarele epidemii
În viitorul apropiat, focarele de boli endemice, cum ar fi variola maimuței și febra lassa, vor deveni din ce în ce mai persistente și mai frecvente. Avertismentul a fost lansat miercuri de directorul pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan.
Practic, pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condițiilor meteorologice, animalele și oamenii își schimbă comportamentul de căutare a hranei. Astfel, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai des la oameni, a mai transmis expertul medical.
„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala și de a o transmite mai departe în cadrul comunităților noastre este în creștere – astfel încât atât factorii de apariție a bolilor, cât și cei de amplificare a bolilor au crescut”, a transmis Mike Ryan.
Variola maimuței nu va duce la o pandemie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu consideră că focarele de variola maimuţei din afara Africii vor conduce la o pandemie, conform declaraţiilor făcute luni de Rosamund Lewis, un oficial din cadrul organizaţiei, care a adăugat că rămâne incert dacă persoanele infectate şi asimptomatice pot transmite această boală, transmite Reuters.
Peste 300 de cazuri suspecte şi confirmate de variola maimuţei – o maladie de obicei uşoară ce se transmite prin contact apropiat şi produce simptome similare răcelii şi leziuni cutanate purulente – au fost raportate în cursul lunii mai, majoritatea lor în Europa.
OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept „o potenţială urgenţă de sănătate publică care să preocupe comunitatea internaţională” (PHEIC). O astfel de abordare, aşa cum s-a procedat în cazurile COVID-19 şi Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării şi finanţărilor pentru a menţine maladia sub control.
Odată contractată această boală, durata erupţiei cutanate urmată de căderea crustelor formate este considerată drept perioada de infecţie, însă există puţine informaţii cu privire la posibilitatea ca şi persoanele asimptomatice să transmită virusul, a adăugat ea. Tulpina virală activă în aceste focare poate ucide un număr mic dintre persoanele infectate, însă până în prezent nu a fost raportat niciun deces, mai notează Reuters.