OMS avertizează: Există o mare probabilitate de noi variante, posibil mai periculoase

Pandemia este departe de a fi terminată”, notează într-un comunicat acești experți, care s-au întâlnit miercuri şi care îl sfătuiesc pe directorul general al OMS, adăugând: „există o mare probabilitate de apariție și diseminare a unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase și chiar mai greu de controlat”, decât cele deja enumerate de agenția ONU.

„Tendințele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni după declararea unei urgențe internaționale de sănătate publică continuăm să fugim după virus și virusul continuă să fugă după noi”, a subliniat președintele comitetului, francezul Didier Houssin, în timpul unui briefing de presă.

Pentru moment, OMS enumeră 4 așa-numitele variante îngrijorătoare: Alpha, Beta, Gamma și Delta, arată publicația La Libre.

Varianta Delta, listată pentru prima dată în India, se răspândește cu viteză foarte mare în întreaga lume, provocând o reapariție puternică a pandemiei. Mult mai contagioasă decât celelalte, este puțin mai rezistentă la vaccinuri, chiar dacă acestea continuă să protejeze bine împotriva celor mai grave cazuri de Covid-19 și a deceselor.

Recomandările comitetului

Profesorul Houssin a subliniat că comitetul a făcut două recomandări principale: să apere accesul echitabil la vaccinuri și să nu ia inițiative puțin justificate științific, cum ar fi a treia doză de vaccin anti-Covid, propusă în special de grupul Pfizer / BioNTech.

Trebuie să „continuăm să apărăm neobosit accesul echitabil la vaccinuri și distribuția echitabilă a vaccinurilor în lume, încurajând partajarea dozelor, producția locală, eliberarea drepturilor de proprietate intelectuală, transferul de tehnologie, creșterea capacităților de producție și, desigur, finanțarea necesară pentru implementarea tuturor acestor activități”, a enumerat profesorul Houssin, fost director general al sănătății în Franța.

Inegalitatea vaccinurilor a fost denunțată de luni de zile de către OMS, ONG-uri și țările care sunt victime ale acesteia.

Când Statele Unite sau UE își propun să vaccineze marea majoritate a populației lor în următoarele săptămâni, cele mai defavorizate țări abia ajung la 1% din populația lor protejată.

Dar Didier Houssin consideră, de asemenea, că este „esențial să nu fii lăsat în urmă cu inițiative care ar putea agrava inechitatea în accesul la vaccinuri”, recomandând o „doză de rapel” sau a treia doză, „în timp ce astăzi datele științifice nu prea o justifică, dacă luăm în considerare situația la nivel mondial”.

Sursă foto: Dreamstime