„Odată cu venirea iernii, știm că ne așteaptă luni grele”, a subliniat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă la Geneva, făcând bilanțul pandemiei de COVID-19. În special, „asistăm la o accelerare în Europa și America de Nord. Este încurajator să vedem că mulți lideri comunică populației măsurile necesare pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a proteja operatorii din domeniul sănătății și sistemele de sănătate. Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul persoanelor care au nevoie de paturi în spitale și la terapie intensivă”, continuă Tedros, după cum transmite La Stampa.
„Astăzi, asistentele și medicii sunt mai bine pregătiți pentru a trata mai bine persoanele infectate cu virusul decât în primele zile ale pandemiei. Dar când capacitatea spitalului este atinsă și depășită, este o situație foarte dificilă și periculoasă atât pentru pacienți, cât și pentru angajații din domeniul sănătății. Prin urmare, este important ca toate guvernele să se concentreze pe elementele fundamentale care ajută la distrugerea lanțurilor de transmisie”, avertizează directorul general al OMS.
Prin urmare, următoarele câteva luni „vor fi dure, dar lucrând împreună și împărtășind dispozitive de protecție sanitare care salvează vieți și provizii, cum ar fi oxigenul, dexametazona și vaccinurile, atunci când se vor dovedi sigure și eficiente, putem salva vieți și putem depăși această pandemie”, subliniază Tedros. Directorul general al OMS susține că „împărțirea echitabilă a vaccinurilor este cea mai simplă cale de a proteja comunitățile cu risc ridicat, de a stabiliza sistemele sanitare și de a realiza redresarea economică globală”.
Europa sub asediul Covid
„Știu că lumea e obosită, dar virusul a arătat că, atunci când lăsăm garda jos, se poate întoarce cu o viteză uimitoare, ameninţând din nou spitalele și sistemele de sănătate”, a adăugat Ghebreyesus. „Dacă facem împreună alegeri inteligente, putem controla situaţia, ne putem asigura că serviciile esențiale de sănătate continuă să funcţioneze, iar copiii vor putea continua să meargă la școală”.
Numărul crescând de cazuri de coronavirus din emisfera nordică se datorează faptului că persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată „nu au fost plasate în carantină pentru o perioadă adecvată”. Acest lucru a fost susținut de directorul pentru urgențe al OMS, Michael Ryan. „Nu s-a întâmplat peste tot și în mod sistematic, dar sunt convins că acesta este principalul motiv pentru care vedem cifre atât de mari”, a adăugat Ryan, precizând că în jumătate din cele 48 de țări din Europa care fac parte din agenția ONU, cazurile de Covid-19 au crescut cu 50%, scrie Rai News.