Directorul OMS a asigurat că "naționalismul vaccinurilor va prelungi pandemia, nu o va scurta". El a insistat pentru mecanismul internațional convenit pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri la nivel mondial.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății – OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a indicat că, atunci când va exista un vaccin eficient împotriva Covid-19, va trebui să se ţină seama de faptul că „inițial” „oferta va fi limitată” şi, prin urmare, „va trebui să se acorde prioritate vaccinării lucrătorilor esențiali și a celor mai expuși riscului îmbolnăvirii”.
Cu alte cuvinte, va fi necesară „vaccinarea unor oameni din toate țările, în loc să fie imunizaţi toți oamenii din unele țări”, a spus el în cadrul conferinței de presă organizată vineri în Geneva, unde a optat pentru „utilizarea eficientă” a vaccinului.
”Un imperativ moral”
„Cu timpul, pe măsură ce producția va crește, dorim ca toți oamenii din întreaga lume să aibă acces la vaccinuri. Dar, la început, atunci când oferta va fi limitată, ar trebui să se acorde prioritate vaccinării lucrătorilor esențiali și celor care sunt expuşi unui risc mai mare, inclusiv persoanele în vârstă și persoanele cu boli subiacente”, a precizat el, conform 20 MINUTOS.
„Acesta nu este doar un imperativ moral și un imperativ de sănătate publică, ci şi unul economic. În lumea noastră interconectată, dacă oamenii din țările cu venituri mici și medii nu vor avea acces la vaccinuri, coronavirusul va continua să omoare și recuperarea economică mondială va fi întârziată.
Prin urmare, utilizarea vaccinurilor ca bun public global este în interesul național al fiecărei țări”, a adăugat el.
Nouă vaccinuri candidate
În opinia sa, „naționalismul vaccinurilor va prelungi pandemia, nu o va scurta”.
Din acest motiv, el a subliniat încă o dată facilitatea COVAX, care este mecanismul internațional convenit pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri la nivel mondial, mecanism stabilit de OMS și definit ca „solidaritatea în acțiune”.
COVAX garantează accesul la cel mai mare portofoliu de vaccinuri candidate din lume. „Partenerul nostru, Coaliţia pentru Pregătirea Epidemică şi Inovaţii (CEPI) susţine nouă vaccinuri candidate care vor fi puse la dispoziţia Centrului, dacă vor avea succes, dintre care şapte sunt în studii clinice, a explicat el.