Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat, luni, că pandemia legată de noul coronavirus "se agravează" în lume, avertizând împotriva oricărei nepăsări.
„Deși situația din Europa se îmbunătățește, cea din lume se înrăutățește”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă virtuale de la Geneva.
„Peste 100.000 de cazuri noi au fost identificate în 9 din ultimele 10 zile. Luni, bilanţul se ridica la peste 136.000 de cazuri noi”, a adăugat el.
El a precizat că aproape 75% din cazurile noi înregistrate duminică au fost în 10 țări, în principal pe continentul american și în Asia de Sud.
Tedros a spus că în țările în care situația se îmbunătățea, „cea mai mare amenințare este acum nepăsarea”, adăugând că „majoritatea oamenilor din lume sunt încă susceptibili la infectare”.
„Sunt șase luni de la începutul pandemiei, acum nu este momentul să lăsăm garda jos”, a insistat el.
Despre situația din SUA
Despre valul de manifestații declanșate de moartea lui George Floyd, bărbatul negru ucis de un polițist alb pe 25 mai în Minneapolis (Statele Unite), șeful OMS a cerut menţinerea vigilenţei, notează publicația belgiană Le Vif.
„OMS susține pe deplin cererile privind egalitatea și mișcarea globală împotriva rasismului. Respingem orice discriminare”, a spus dl. Tedros. Dar „îi vom încuraja pe toți cei care demonstrează în întreaga lume să facă acest lucru în siguranță”, a adăugat.
„Pe cât posibil, stați la un metru unul de celălalt, spălați-vă pe mâini (…) și purtați o mască dacă aveți de gând să demonstrați. Rămâi acasă dacă ești bolnav și contactează un serviciu de sănătate”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Noua pandemie a noului coronavirus a ucis cel puțin 403.000 de oameni în întreaga lume de la debutul său din decembrie, în China, iar peste 7 milioane de cazuri de infecție au fost oficial diagnosticate în 196 de țări și teritorii, potrivit unui raport AFP.
După partea de est a Asiei, Europa a devenit epicentrul pandemiei, care s-a mutat apoi pe continentul american.