Studiu OMS: 1,8 miliarde de adulți expuși riscului de boli grave din cauza inactivității fizice

Alertă OMS: tot mai multe boli grave din cauza lipsei de mişcare sau a sportului! Circa 1,8 miliarde de adulți din întreaga lume sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta boli grave din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică.

Printre aceste boli se numără cancer, accident vascular cerebral, demență sau diabet. Date vin dintr-un nou raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cadre universitare, notează agenția DPA.

Studiul arată că inactivitatea fizică la nivel global a crescut cu aproximativ 5 puncte procentuale între 2010 și 2022. În prezent, aproximativ o treime din adulții din întreaga lume (31%) nu fac suficientă mișcare, o creștere semnificativă față de 23% în anul 2000 și 26% în 2010.

Experții avertizează că, dacă această tendință continuă, până în 2030, aproximativ 35% din populația adultă va fi deficitară la capitolul activități fizice. Lipsa exercițiilor fizice este asociată cu un risc crescut de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, demență și diverse tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și cel de colon.

Studiul subliniază și diferențele de gen în privința activității fizice, indicând că femeile sunt mai puțin active fizic decât bărbații. Rata de inactivitate este de 34% în cazul femeilor, comparativ cu 29% în cazul bărbaților.

Publicat în revista The Lancet Global Health, raportul avertizează că omenirea riscă să rateze obiectivul global de reducere a inactivității fizice până în 2030, evidențiind necesitatea unor măsuri urgente pentru a inversa această tendință îngrijorătoare.

Chiar şi activităţile de curăţenie intensă, precum spălarea geamurilor sau datul cu mopul, sunt benefice

„Aceste noi descoperiri evidenţiază o oportunitate pierdută de a reduce ratele de cancer, boli cardiace şi de a îmbunătăţi bunăstarea mintală prin practicarea mai multor activităţi fizice.

Trebuie să ne reînnoim angajamentele în ceea ce priveşte creşterea nivelurilor de activitate fizică şi să prioritizăm măsuri îndrăzneţe, cum ar fi politici consolidate şi finanţări mai mari pentru a inversa această tendinţă îngrijorătoare”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS recomandă adulților să realizeze cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă săptămânal pentru a menține o stare bună de sănătate. Activitățile moderate includ mersul pe jos într-un ritm alert, curățenia intensă, mersul pe bicicletă cu o viteză de 16-19 km/h și badmintonul. Activitățile fizice intense cuprind drumețiile, jogging-ul, săpatul în grădină, ciclismul rapid și meciurile de fotbal, baschet sau tenis.

mers pe jos, mersul pe jos
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui nou studiu care a analizat date din 163 de țări și teritorii, persoanele de peste 60 de ani sunt mai puțin active decât cele mai tinere. Deși țările occidentale cu venituri mari au redus treptat ratele de inactivitate (ajungând la 28% din populație în 2022), acestea nu au atins încă nivelurile recomandate.

Organizaţia Mondială a Sănătății a stabilit un obiectiv global de reducere a inactivității fizice cu 15% în perioada 2010-2030, dar se preconizează că acest obiectiv va fi ratat.

Rudiger Krech, director OMS pentru promovarea sănătății, a subliniat că inactivitatea fizică este o amenințare tăcută asupra sănătății globale, contribuind semnificativ la bolile cronice. El a subliniat importanța transformării activității fizice într-o activitate accesibilă, convenabilă și plăcută pentru toată lumea.

Panagiota Mitrou, directoare de cercetare, politici și inovație în cadrul World Cancer Research Fund, a declarat că raportul este un semnal de alarmă pentru necesitatea măsurilor care să încurajeze activitatea fizică.

Guvernele trebuie să recunoască importanța activității fizice pentru sănătatea mintală și fizică, precum și rolul său în protecția împotriva diverselor tipuri de cancer și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, afirmă aceasta.