La șase luni de la declararea unei situații de urgență la nivel mondial, Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a întâlnit vineri pentru a patra oară pentru a reevalua pandemia de Covid-19, „ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”, potrivit directorului general al organizației.
Comitetul format din aproximativ douăzeci de membri și consilieri poate propune noi recomandări sau poate modifica unele dintre ele, chiar dacă nu există niciun dubiu că urgența internațională va fi menținută, în timp ce pandemia a afectat peste 17 milioane de oameni şi a făcut peste 660.000 de morți.
„Această pandemie este o criză de sănătate care apare o dată într-un secol, iar efectele ei vor fi resimțite şi în deceniile următoare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la deschiderea reuniunii.
Când s-a declanșat alerta mondială
Când OMS a decretat alerta mondială pe 30 ianuarie, existau mai puțin de o sută de cazuri în afara Chinei și niciun deces în afara acestei țări în care a apărut pandemia, a amintit el, apărând bilanţul instituției, notează Le soir.
OMS a fost dur criticată pentru că a întârziat să declare această stare de urgență, în timp ce coronavirusul fusese semnalat pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie în China. Statele Unite, care au acuzat organizația că este o „marionetă” în mâinile Chinei sau chiar că a fost „cumpărată” de Beijing, au început oficial în iulie retragerea lor din această organizaie.
De asemenea, OMS a fost criticată pentru recomandările considerate tardive sau contradictorii, în special în ceea ce privește purtarea măștii sau modurile de transmitere a virusului.