Directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, care include Turcia, a declarat că cutremurele din 6 februarie au fost „cel mai grav dezastru natural” din ultimii 100 de ani în regiune.
„Suntem martorii celui mai grav dezastru natural din regiunea europeană a OMS din ultimul secol și încă aflăm despre amploarea sa”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a mai spus că în ciuda faptului că necesitățile sunt uriașe, ele cresc de la o oră la alta.
„Comunitatea internaţională trebuie să demonstreze acum aceeaşi generozitate pe care Turcia a arătat-o altor naţiuni din lume de-a lungul anilor”, mai spune Hans Kluge.
Directorul OMS pentru Europa a mai spus că „suferința voastră este imensă, durerea voastră, profundă. OMS este alături de voi la nevoie acum ca şi întotdeauna”.
Hans Kluge a mai spus că aproape un milion de oameni au rămas fără locuințe în Turcia și că aproape 80.000 de persoane sunt spitalizate. Astfel, sistemul sanitar simte o presiune dublă.
Pagubele provocate de cutremurul din Turcia sunt estimate la peste 20 de miliarde de dolari
Pagubele provocate de cutremurele mortale din Turcia vor depăși probabil 20 de miliarde de dolari, potrivit companiei de modelare a riscurilor Verisk.
Doar o mică parte din pagube – probabil mai mult de 1 miliard de dolari – este acoperită de asigurare, potrivit Verisk.
Cutremurele sunt relativ frecvente în Turcia și, în ciuda reglementărilor privind construcțiile pentru protecția împotriva cutremurelor, rezultatele au fost „mixte”. Structurile care respectă codurile de construcție „s-au comportat relativ bine, în timp ce multe altele s-au confruntat cu daune semnificative și s-au prăbușit în timpul cutremurelor”, se arată în raport.
Aproape nouă milioane de persoane din Siria au fost afectate de cutremurul devastator de săptămâna trecută, a anunțat Organizația Națiunilor Unite într-un comunicat.
Bilanțul cutremurelor a trecut de 37.000 de morți. Autoritățile turce spun că 31.974 de persoane au fost ucise în țară, în timp ce în Siria au murit peste 5.800 de persoane, potrivit ONU și guvernului sirian.
Zece camioane ale Organizației Internaționale pentru Migrație care transportau asistență umanitară au trecut prin punctul de trecere Bab al-Salam în nord-vestul Siriei dinspre Turcia, scrie Al Jazeera.