UPDATE: Orașul Wuhan, locul unde a apărut virusul ucigaș, a fost închis de autoritățile din China. Nimeni nu mai are voie să intre în metropola cu 11 milioane de locuitori și nici să mai iasă de acolo. Traficul aerian și feroviar a fost suspendat. Nici transportul public nu mai funcționează și, potrivit autorităților, acesta a fost închis temporar.
_____
Autorităţile din provincia Hubei, în care se află oraşul Wuhan, au anunţat miercuri după-amiază că numărul deceselor provocate de coronavirusul „2019-nCoV” a ajuns la 17. În total, au fost înregistrate aproximativ 500 de cazuri. Peste 2.200 de persoane au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate.
Virusul, transmis pe cale aeriană
Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. Potrivit CNN, specialiştii cred că sunt subraportate de către autorităţi cazurile mai uşoare sau mulţi pacienţi nici măcar nu se prezintă la medic. Deja a fost semnalată prezenţa virusului în ţări precum Tailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite, dar posibil şi în Columbia şi Mexic.
Personalul din domeniul sănătății, care efectuează zboruri către Australia, distribuie broșuri în chineză și engleză, care descriu simptomele bolii. Un bărbat din Brisbane a fost plasat în carantină după ce a dezvoltat o boală respiratorie după ce a călătorit la Wuhan, dar este recuperat.
Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor a apreciat că riscul apariţiei unor cazuri în Uniunea Europeană este ”moderat”, dar sporit de Anul Nou Chinezesc, marcat de creşterea numărului de deplasări.
Potrivit autorităţilor chineze, noul tip de coronavirus poate suferi oricând mutaţii prin care să se poată transmite mai uşor de la om la om. „Experţii sunt de părere că principalele cazuri au legătură cu Wuhan. Au fost cazuri de infecţie de la om la om şi către personalul medical. S-a răspândit de la comunitate la comunitate în anumite zone. Principala metodă de transmitere este prin sistemul respirator”, a spus Li Bin, comisarul pentru sănătate din China.
Specialiştii caută rapid un vaccin
Între timp, oamenii de ştiinţă din Germania au anunţat că au deja o metodă de diagnosticare prin care pot detecta noul coronavirus.
Rusia a început să lucreze la dezvoltarea unui vaccin împotriva tulpinii de coronavirus descoperită recent în China, au anunţat miercuri reprezentanţii Rospotrebnadzor, autoritatea de reglementare a siguranţei consumatorilor din această ţară, citaţi de agenţiile de presă RIA Novosti şi Reuters.
Moscova negociază în prezent cu Beijingul condiţiile schimbului de materiale biologice pentru realizarea vaccinului. La rândul lor, experţii chinezi sunt de părere că sursa epidemiei ar fi animale infectate şi fructe de mare din piaţa din oraşul Wuhan.
Măsuri de siguranţă în Europa
Autorităţile britanice au anunţat că vor mobiliza echipe medicale pentru a întâmpina zborurile directe din Wuhan, oraş din centrul Chinei unde şi-a făcut apariţia noul tip de coronavirus, iar Italia va institui un sistem prin care să verifice temperatura corporală a pasagerilor, informează AFP, citată de Agerpres. Începând de joi, ministerul italian al Sănătăţii a planificat instituirea unui ”canal sanitar prin care să fie verificată temperatura cu ajutorul unui scanner” pe aeroportul din Fiumicino (Roma), unde aterizează trei zboruri directe săptămânale din Wuhan. „Este totodată prevăzută completarea unui formular care precizează destinaţiile şi traseul pasagerilor, după debarcare”, a precizat acesta într-un comunicat.
Alte ţări au instituit controale sistematice care vizează temperatura călătorilor provenind din China, în special Rusia (prin intermediul camerelor termice din avioane) şi Thailanda. La Londra, cele trei zboruri directe săptămânale între Wuhan şi aeroportul Heathrow fac obiectul, începând de miercuri, al unei ”supravegheri sporite”, a precizat la rândul său ministerul britanic al Sănătăţii, care consideră drept ”slab” riscul la care sunt expuşi cetăţenii Regatului Unit.
Pasagerii acestor zboruri vor fi întâmpinaţi de echipe medicale în scopul ”furnizării de sfaturi şi susţinere celor care se simt rău”, a precizat aceeaşi sursă. Ministerul, care califică aceste măsuri drept ”proporţionale şi preventive”, a adăugat că ar putea fi extinse la curse aeriene provenind din alte oraşe chineze ”dacă va fi nevoie”.
Nivelul de risc pentru populaţia britanică a fost catalogat între ”foarte scăzut” şi ”scăzut” în urma eventualelor sosiri în această ţară a unor persoane purtătoare ale virusului.
În Franţa, ministrul Sănătăţii, Agnes Buzyn, a spus că riscul introducerii virusului este ”scăzut”, dar ”nu este exclus”. Nu au fost instituite controale ale temperaturilor, dar mesajele de precauţie sunt difuzate în cursele directe către şi dinspre Wuhan, iar afişe care reamintesc măsurile necesare în cazul apariţiei simptomelor sunt afişate în aeroporturile internaţionale, a precizat Buzyn. În Germania, nu există ”măsuri specifice în acest stadiu implementate în aeroporturi”, potrivit ministerului federal al Sănătăţii.
Camere de termoviziune, în aeroporturile din România
Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, spune că, în prezent, riscul ca noul coronavirus să ajungă în Europa este moderat. El a declarat că România trebuie să se conformeze alertei la nivel mondial şi a precizat că a stabilit spitalele pentru carantină.
După o şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii, directorul Institutului de Boli Infecţioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că s-a cerut instalarea de scannere termice pe aeroporturile din România, pentru a fi depistate persoanele cu febră, care ar putea fi purtătoare ale virusului.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică şi s-au emis primele avertisment de călătorie. În plus, ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
Care sunt simptomele
Medicii atrag atenţia că simptomele sunt asemănătoare unei infecții respiratorii obişnuite, asemănătoare cu gripa. Acestea pot varia de la stări febrile, dificultăţi respiratorii, dureri de cap şi tuse, până la posibile complicaţii pulmonare. Autorităţile române amintesc populaţiei că vaccinarea antigripală nu oferă imunitate şi pentru acest tip de virus.
Dr. Adrian Streinu Cercel a explicat că este vorba de virus nou, cu o structură genetică nouă, iar perioada de incubaţie este de 14 zile. Medicul a mai spus că „măsurile de prevenție sunt cele clasice. Aceste virusuri pleacă de la animale. Primele simptome sunt clasice, de gripă, abia după aceea apar complicațiile”.
Recomandările standard ale OMS pentru prevenirea răspândirii infecției includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm, gătirea completă a cărnii și a ouălor. Medicii recomandă evitarea contactului direct cu o persoană care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.
Boala misterioasă ar putea provoca o pandemie
Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie care cuprinde un număr mare de virusuri. Acestea pot provoca boli uşoare la om (precum o răceală), dar şi probleme de sănătate mai grave, precum SARS. Foarte contagios, acest virus a cauzat decesul a circa 650 de persoane în China continentală şi în Hong Kong, în 2002-2003.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), simptomele pot fi diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele virusuri se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu. Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.