OMS dă planurile de relaxare peste cap! Cazurile şi decesele continuă să crească

Directorul general al OMS a declarat că este foarte îngrijorat de posibilitatea unei epidemii mai mari în Papua Noua Guinee şi este vital ca ţara să primească mai multe vaccinuri anti-COVID cât mai curând, conform reuters.com

„Cazurile şi decesele continuă să crească la un nivel îngrijorător”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă axată pe Papua Noua Guinee şi regiunea Pacificului de Vest.

Creşterea noilor cazuri de contaminare este puternică

Potrivit sursei menționate, Papua Noua Guinee a raportat peste 9.300 de cazuri de COVID-19 şi 82 de decese.

„Deşi aceste cifre sunt în continuare mai mici decât în alte ţări, creşterea este puternică, iar OMS este foarte îngrijorată de posibilitatea unei epidemii mult mai mari”, a completat şeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ministrul Sănătăţii din Papua Noua Guinee, Jelta Wong, a declarat că este o provocare continuă ca locuitorii ţării să fie determinaţi să poarte măşti şi să li se înlăture neîncrederea în legătură cu această boală, ceea ce complică eforturile de vaccinare.

Oficialii OMS au declarat că trei echipe medicale de urgenţă au sosit în Papua Noua Guinee săptămâna aceasta din Australia, Statele Unite şi Germania.

„Situaţia este extrem de dificilă în acest moment”, a spus Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, în legătură cu situaţia din Papua Noua Guinee.

Puțini oameni își iau măsuri de precauție

Anterior, directorul general al OMS a puncat că automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate.

„Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil”, a spus Tedros la un briefing de presă.

„Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat directorul general al OMS, care a subliniat că transmiterea virusului este cauzată de ”confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”.