Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi mai mulți oameni de ştiinţă au declarat că nu există dovezi care să susţină afirmaţia unui renumit medic italian care a spus că noul coronavirus şi-a pierdut din putere. Până în prezent, pandemia COVID-19 a ucis peste 370.000 de oameni şi a infectat peste 6 milioane de persoane la nivel mondial.
Profesorul Alberto Zangrillo, şeful serviciului de terapie intensivă din cadrul Spitalului San Raffaele din Lombardia, a declarat pentru televiziunea de stat că noul coronavirus „nu mai există din punct de vedere clinic”. Afirmaţia sa este însă vehement criticată de experţii în boli infecţioase.
Epidemiologul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Maria Van Kerkhove respinge această teorie și spune că afirmaţiile lui Zangrillo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice, transmite Reuters, potrivit Hotnews. „Nu există date care să arate că noul coronavirus s-a schimbat semnificativ, fie ca mod de transmitere, fie în ceea ce priveşte severitatea bolii pe care o provoacă”, a spus aceasta. „În ceea ce priveşte transmisibilitatea, aceasta nu s-a schimbat. Nici din punct de vedere al gravităţii nu s-a schimbat”, a explicat Van Kerkhove reporterilor.
Nu este neobişnuit ca viruşii să aibă mutaţii şi să se adapteze pe măsură ce se răspândesc, iar oamenii de ştiinţă monitorizează şi urmăresc evoluţia noului coronavirus. „În aşteptarea probelor ştiinţifice care să susţină teza dispariţiei virusului, îi invit pe aceia care se declară convinşi de această teză să nu semene confuzie printre italieni”, a avertizat Sandra Zampa, oficial în cadrul Ministerului Sănătăţii de la Roma.
La rândul său, şeful Consiliului naţional al sănătăţii, Franco Locatelli, s-a declarat „perplex” după ce a auzit afirmaţiile lui Zangrillo. „Ajunge să te uiţi la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistenţa în Italia a noului coronavirus”, a declarat el.
Însă, directorul secției de Boli Infecțioase a Spitalului „San Martino” din Genova, Matteo Bassetti, susține teoria că virusul nu mai este același, pornind de la experiența sa în domeniu. Virusul „ar putea acum să fie diferit: puterea de foc pe care o avea acum două luni nu este aceeași putere de foc pe care o are astăzi”, a afirmat Bassetti.