Epidemia de mpox declarată urgență de sănătate publică globală de OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani. Această decizie vine în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit și în țările vecine.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a informat că, după consultarea comitetului de urgență, s-a ajuns la concluzia că situația constituie o urgență de sănătate publică globală. El a menționat că mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, iar cel puțin 500 de persoane au murit în urma epidemiei.

„Astăzi (miercuri), comitetul de urgență s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS într-o conferință de presă.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare

Epicentrul epidemiei se află în Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni, au fost raportate 90 de cazuri în țările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, însă se poate transmite și prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanșează simptome similare gripei și apariția unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar în anumite condiții această boală poate ucide.

Reacțiile și măsurile internaționale

Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC Africa) au declarat, pentru prima dată, o urgență de sănătate publică de interes continental.

Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, șeful Institutului Național pentru Cercetări Biomedicale (INRB) din RDC, a subliniat importanța declarării unei urgenţe pentru a obține fonduri necesare monitorizării și accesului la vaccinuri. El a recunoscut însă dificultățile întâmpinate într-o țară mare, unde instituțiile sanitare sunt deja suprasolicitate din cauza conflictelor și altor focare de boli, precum rujeola și holera.

CDC Africa a primit recent 10,4 milioane de dolari din fonduri de urgență de la Uniunea Africană pentru a răspunde la epidemia de mpox. Directorul general al CDC Africa, Jean Kaseya, a indicat că există un plan clar pentru asigurarea a 3 milioane de doze de vaccin în acest an, deși detaliile privind implementarea acestuia rămân limitate.