OMS: Epidemia mondială de variola maimuței depășește 50.000 de cazuri
Peste 50.000 de cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în epidemia mondială, potrivit datelor OMS, dar transmiterea virusului încetinește în Europa și Statele Unite, care sunt cele mai afectate.
Tabloul de bord al Organizației Mondiale a Sănătății a enumerat 50.496 de cazuri și 16 decese raportate în acest an la agenția ONU, care a declarat epidemia ca fiind o urgență de sănătate publică globală în iulie.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că scăderea numărului de noi infecții a demonstrat că epidemia ar putea fi oprită.
„În Americi, care reprezintă mai mult de jumătate din cazurile raportate, mai multe țări continuă să înregistreze o creștere a numărului de infecții, deși este încurajator să vedem o tendință susținută de scădere în Canada”, a declarat el într-o conferință de presă.
„Unele țări europene, printre care Germania și Olanda, înregistrează, de asemenea, o încetinire clară a epidemiei, demonstrând eficacitatea intervențiilor de sănătate publică și a implicării comunității pentru a urmări infecțiile și a preveni transmiterea.
Numărul cazurilor a crescut în afara țărilor africane
De la începutul lunii mai, a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variola maimuței în afara țărilor africane în care această boală este de mult timp endemică.
OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alarmă pe 24 iulie, clasificând-o ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, alături de Covid-19.
„Eliminarea variolei maimuței are nevoie de trei lucruri: dovezile că este posibil, pe care începem să le vedem acum; voința și angajamentul politic; și punerea în aplicare a măsurilor de sănătate publică în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat Tedros, scrie NDTV.
Autoritățile din Texas investighează dacă variola maimuței a jucat un rol în moartea unui adult imunocompromis
Autoritățile sanitare din Texas au anunțat marți că investighează dacă variola maimuței a jucat un rol în moartea unui adult imunocompromis. Dacă se confirmă, ar fi primul deces cauzat de acest virus în Statele Unite.
Decesele cauzate de variola maimuței sunt relativ rare, iar marea majoritate a celor diagnosticați cu virusul s-au recuperat. Cincisprezece persoane au murit în întreaga lume din cauza variolei maimuței, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.
Oficialii din domeniul sănătății din comitatul Harris, Texas, au anunțat luni că persoana cu un caz prezumtiv de variolă de maimuță avea „diverse boli grave”. Oficialii din domeniul sănătății investigau modul în care variola maimuței ar fi putut contribui la moartea persoanei. Pacientul era un adult care era grav imunocompromis, a precizat Departamentul de Stat pentru Servicii de Sănătate din Texas, scrie USA Today.