Veste teribilă venită luni de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS. În plină pandemie de coronavirus, care a cauzat deja decesul a aproximativ 120.000 de oameni, la nivel global, prezența virusului Ebola a fost din nou semnalată în Africa, în ciuda speranțelor că ultimul focare fusese eradicat.
Astfel, Republica Democrată Congo a înregistrat luni un al treilea nou caz de Ebola, la o fetiţă de şapte ani care a început să prezinte simptome după vizitarea aceluiaşi centru de sănătate ca şi cele două cazuri anterioare, a informat luni OMS.
Mii de victime
După peste şapte săptămâni fără nicio o nouă infecţie, ţara urma să marcheze duminică sfârşitul celui de-al doilea cel mai grav focar de Ebola din istorie, soldat cu moartea a peste 2.200 de persoane începând din august 2018, până la confirmarea unui caz vineri în oraşul estic Beni.
Ultimul caz înainte de cel raportat vineri data din 17 februarie, anunță Agerpres.
În context, trebuie precizat că virusurile Ebola se numără astăzi printre cei mai virulenți agenții patogeni pentru specia umană. Ebola provoacă stări febrile, sângerări, vomă şi diaree şi se transmite de la un om la altul prin contact cu fluide corporale infectate.
Începând cu 2014, Africa de Vest s-a confruntat cu cea mai gravă epidemie de Ebola, de la descoperirea virusului, în 1976. Pe parcursul anilor 2014 și 2015 peste 22.000 de persoane au fost infectate și aproximativ 9.000 au decedat, în țări precum Guinea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Mali, Senegal.
Temeri legate de o pandemie de Ebola
Au existat temeri privind declanșarea unei pandemii devastatoare pentru omenire, în condițiile în care virusul s-a extins și în afara Africii, provocând decese în SUA, Marea Britanie și Spania.
Bill Gates a afirmat despre Ebola că omenire a oprit un dezastru global în ultimul moment, prin faptul că s-a reușit împiedicarea răspândirii virusului, care are o rată foarte mare de mortalitate, la nivel global.
Un focar separat de Ebola, fără legătură cu cel din Africa de Vest, a izbucnit în august 2014 în Districtul Boende, o regiune izolată a provinciei Equateur din Republica Democrată Congo.
Genurile Ebolavirus și Marburg sunt incluse în familia filoviride, denumită astfel datorită aspectului filamentos al acestor virusuri la microscopul electronic.