Decizia momentului luată la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii!

OMS: În prezent, variola maimuţei reprezintă o urgenţă sanitară mondială

Sâmbătă seară, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunţat oficial că, deocamdată, organizaţia nu consideră că variola maimuţei reprezintă o urgenţă sanitară mondială.

Şeful OMS a precizat că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, însă nu a atins la acest moment stadiul de urgenţă sanitară mondială, transmite agenţia AFP.

„Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni la nivel de experţi pe această problemă.

La nivel întregii planete, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 2022.

Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Variola maimuţei se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi boala are potenţialul de a deveni mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

Număr surprinzător de mare de mutații pentru actualul virus al variolei maimuței

Potrivit unui studiu realizat recent în Portugalia, agentul patogen care provoacă actuala epidemie de variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații.

Autorii unui studiu portughez publicat în revista Nature Medicine, bazat în principal pe analiza cazurilor detectate în Portugalia, arată că, în momentul de față, există aproximativ 50 de diferenţe care declanşează variola maimuței, comparativ cu virusurile înrudite care circulau în 2018 şi 2019.

Acest lucru înseamnă de 6 până la de 12 ori mai multe mutaţii decât s-ar fi aşteptat experţii în genetică pentru acest tip de patogen, conform estimărilor preliminare.

Secvenţa divergentă din ADN-ul virusului ar putea fi un semnal care anunţă o evoluţie accelerată a acestui agent patogen.

Experţii în genetică vorbeau până acum despre o dezvoltare fundamentală mai degrabă lentă a acestui tip de virus, mai ales atunci când aceasta era comparată cu mutaţiile numeroase suferite de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.