OMS: Fumatul va ucide aproape 6 milioane de oameni în acest an

În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Este un fapt dovedit că avertismentele desenate mare pe pachetele de ţigări îi motivează pe oameni să renunţe la fumat şi scad totodată atracţia faţă de tutun a celor care încă nu au dezvoltat o dependenţă în acest sens, relevă cel de-al treilea Raport global privind epidemia de fumat, prezentat joi în Uruguay, prima ţară din America latină şi a patra din lume care a interzis fumatul în spaţii publice.

În prezent, circa 3.8 miliarde de oameni, adică peste jumătate din omenire, se află sub protecţia unei măsuri anti-fumat susţinute de OMS.

Cu toate acestea, peste un miliard de persoane de pe plan mondial sunt fumători, iar 80% dintre ei trăiesc în regiuni sărace, iar unii experţi acuză companiile de prelucrare a tutunului că profită de schimbările sociale care se produc în ţările sărace pentru a ‘racola’ noi amatori de ţigări, mai ales din rândul femeilor, şi că prezintă ţigările drept un simbol al emancipării sau al prosperităţii economice.

Mai devreme sau mai târziu, până la jumătate din totalul fumătorilor mor din cauza unor boli asociate fumatului, despre care OMS afirmă că este "una din cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat vreodată lumea".

Fumatul provoacă, între altele, cancer pulmonar, adesea fatal, dar şi alte boli respiratorii cronice, şi reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, ucigaşul nr.1 în lume.

Reprezentarea grafică elocventă şi la scară mare a riscurilor pe care le presupune fumatul este una din cele şase măsuri recomandată de OMS pentru reducerea numărului de fumători pe plan mondial. Celelalte sunt monitorizarea consumului, protejarea oamenilor de fumul de ţigară prin intermediul legilor de interzicere a fumatului în spaţii publice, acordarea de ajutor celor care vor să se lase de fumat, interzicerea reclamelor la ţigări şi creşterea taxelor la tutun.

OMS apreciază că fumatul va ucide aproape 6 milioane de oameni doar în acest an, iar alţi peste 600.000 de oameni, nefumători, vor muri ca urmare a expunerii la fumul de ţigară – fumatul pasiv. În 2030, fumatul ar putea ajunge să ucidă 8 milioane de oameni, potrivit previziunilor OMS.

OMS a mai constatat că în 31 de ţări, cu o populaţie totală de 739 de milioane de oameni, sunt în vigoare legi care interzic fumatul în spaţii închise, adică mai mult decât dublu faţă de situaţia din raportul precedent, referitor la anul 2009.

În fine, în 2010, un număr de 12 ţări s-au adăugat celor 15 care au majorat taxele la tutun la peste 75% din preţul de retail, se menţionează în raport.
SURSA: Agerpres