OMS: În 2021 au murit mai mulți oameni din cauza Covid decât în ​​2020

Africa

Sursa: Dreamstime

Dacă unele țări au ridicat restricțiile pe fondul campaniilor de vaccinare, în alte colțuri ale lumii se constată o creștere alarmantă a numărului de infectări și decese provocate de covid-19, potrivit CNBC.

Contrastul subliniază cât de neuniform s-a răspândit pandemia, lovind națiunile mai sărace, unde noile variante ale virusului apasă tot mai greu pe sistemele de îngrijire a sănătății. De asemenea, consideră experții, criza globală Covid-19 este departe de a se fi încheiat.

O spune și OMS. Potrivit datelor adunate de Organizația Mondială a Sănătății, anul acesta au murit mai mulți oameni din cauza Covid decât în ​​2020. Numărul oficial de decese la nivel mondial se ridica la 1.813.188, la sfârșitul anului 2020. Peste 2 milioane de oameni au murit din cauza Covid în 2021.

Cazurile Covid din SUA au scăzut cu mult sub vârful din iarnă, ajungând acum la 11.310 pe zi, comparativ cu peste 250.000 la începutul anului. Mai puține infecții au însemnat și mai puține spitalizări și decese.

Prin urmare, California și New York au decis să ridice majoritatea restricțiilor. Revenirea la un sentiment de normalitate în SUA a fost stimulată de ratele de vaccinare relativ ridicate. Peste 177 de milioane de doze au fost administrate în SUA, 53% din populație primind cel puțin o doză de vaccin.

Semne de întrebare cu privire la eficiența vaccinurilor chineze

La polul opus, țările sărace nu au reușit să vaccineze nici măcar 10 % din populații. Țările mai puțin bogate se bazează pe Covax, inițiativa OMS de partajare a vaccinurilor. Diplomația vaccinurilor a jucat și ea un rol semnificativ în cursa pentru asigurarea aprovizionării, deși experții în sănătate au semne de întrebare cu privire la eficiența vaccinurilor fabricate în China.

Pericolul vine de la varianta Delta

În paralel, varianta Delta a coronavirusului, descoperită prima dată în India, ar putea fi responsabilă pentru 90% din cazurile din Europa până în luna august a acestui an, a avertizat Agenția Uniunii Europene pentru controlul bolilor. Agenția avertizează că „este foarte probabil ca varianta Delta să circule accentuat pe perioada verii, mai ales printre persoane tinere nevaccinate”.

Până acum, peste 57% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză. Peste o treime au fost vaccinați cu ambele doze. În Regatul Unit, varianta Delta e considerată responsabilă pentru mai bine de 90% din cazurile de Covid și a dus la o creștere a numărului de infectări la persoanele nevaccinate și la cele imunizate doar cu prima doză.