„Lumea ar fi trebuit să asculte cu atenţie OMS, căci urgenţa mondială s-a declanşat la 30 ianuarie”, a declarat directorul general al Organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa de presă de la Geneva. Atunci când a fost transmis avertismentul, în afara Chinei erau înregistrate 82 de cazuri şi niciun deces.
Potrivit News.ro, OMS avertizează că pandemia este departe de a fi terminată. „OMS continuă să fie îngrijorată cu privire la creşterea numărului de cazuri în Africa, Europa de Est, America latină şi unele ţări din Asia. Ca în toate regiunile, cazurile de infectare şi decesele nu sunt raportate în ţări din aceste regiuni din cauza testării scăzute”, a mai precizat directorul orgnizaţiei cu sediul la Geneva.
Numărul deceselor de COVID-19 la nivel global a ajuns la 196.295, iar cel al cazurilor pozitive la 2,85 milioane, potrivit cifrelor publicate luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Acest lucru presupune 50.000 noi cazuri şi 3.000 de morţi în ultimele 24 de ore, o cifră uşor mai scăzută decât cea înregistrată de OMS duminică, deşi este prea devreme pentru a confirma o descreştere a cifrelor, care ar putea urca din nou la sfârşitul acestei zile.
Peste un milion de europene, infectaţi cu noul coronavirus
Europa rămâne regiunea cea mai afectată, cu 1,34 milioane de cazuri, deşi se întrezăreşte mai clar o curbă descendentă, în timp ce America, unde au fost recenzate 1,14 milioane de cazuri şi unde în weekendul trecut s-a înregistrat o escaladare a cazurilor, a raportat în ultimele trei zile consecutive un bilanţ în scădere al infectărilor.
Regiuni precum Orientul Mijlociu(165.000 de cazuri), Africa (21.000) sau Asia de Sud-Est (44.000) sunt departe de cifrele din Europa sau din America, însă prezintă o tendinţă ascendentă îngrijorătoare a numărului de infecţii.
Cu aproape un milion de cazuri, Statele Unite este ţara cea mai afectată din lume de pandemie la ora actuală. De asemenea, Spania, Italia, Germania, Marea Britanie şi Franţa au cele mai multe cazuri din Europa şi de pe mapamond, fiind urmate de Turcia, care a depăşit deja pragul de 100.000 de cazuri de infectare.
Numărul pacienţilor vindecaţi la nivel global, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare locale, este de aproximativ 900.000, în timp ce numărul pacienţilor în stare gravă sau critică se menţine stabil, sub 60.000 (circa 3% din totalul cazurilor tratate în prezent).